God jul och gott nytt år!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nominera till Psynkpriset 2020
 
SKR/Uppdrag Psykisk Hälsa delar ut Psynkpriset för att uppmärksamma hedersamma insatser inom psykisk hälsa. Priset är en uppmuntran, inspiration och uppskattning till de personer och verksamheter i Sverige som på olika sätt bidrar till psykisk hälsa. Sista dag att nominera är den 31 januari 2021.
Nominera till Psynkpriset 2020
 
Ing-Marie Wieselgrens årskrönika
 
Två adventsljus är tända på bordet. Snart är det här året slut, till sist… Det har varit det konstigaste året i mitt liv. Det mest skrämmande året, det arbetsmässigt tyngsta och det mest oförutsägbara. Ett år fyllt av kontraster. En del har varit mer på jobbet än någonsin, andra knappt besökt sin arbetsplats sedan i mars.
Krönika: Snart är det här året slut, till sist

 
 
Webbsändningar/webbinarier 2020-2021
 
Kraftsamling för psykisk hälsa hos de yngsta barnen i Skåne
Den 14 december arrangeras en digital konferens som vänder sig till dig som på något sätt arbetar med de yngsta barnen 0-6 år. Fokus kommer ligga på främjande, förebyggande, tidiga, generella och specialiserade insatser för psykisk hälsa hos barn 0-6 år.
Kraftsamling för psykisk hälsa hos de yngsta barnen i Skåne

Julavslutning för Kraftsamling psykisk hälsa
SKR bjuder in till en julavslutning den 17 december till Kraftsamling för psykisk hälsa. Vad händer inom Kraftsamling för psykisk hälsa? Hur ser planen ut för 2021?
Anmäl dig redan idag. Informationen uppdateras löpande på SKR.
Julavslutning för Kraftsamling psykisk hälsa

Överenskommelsen psykisk hälsa 2020 och en eventuell överenskommelse 2021
Den 17 december arrangerar SKR en webbsändning med fokus på vad som har gjorts inom överenskommelsen 2020 samt en eventuell överenskommelse inom området psykisk hälsa 2021. Informationen uppdateras löpande på SKR.
Överenskommelse psykisk hälsa

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd
Lanseringskonferensen för det nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) för adhd sänds 11 februari. Anmäl dig till sändningen för att få sändningslänken skickad till dig.
Informationen uppdateras löpande på SKR.
Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd
 
SKR har lanserat vård- och insatsprogrammet för missbruk och beroende
 
Den 8 december lanserade SKR vård- och insatsprogrammet för missbruk och beroende genom en webbkonferens. Det nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) syftar till att öka användningen av kunskapsbaserade vård- och stödinsatser i mötet mellan personal och patient/brukare/elev. Webbsändningen kan ses i efterhand.
Lanseringskonferens, vård- och insatsprogram för missbruk och beroende
Program, vård- och insatsprogram för missbruk och beroende
 
Vad gör SKR för att stötta medlemmarna under pandemin?
 
Öppen samordning för psykisk hälsa i kristid/stödlistan
SKR fortsätter att genomföra regelbundna samordningsmöten för psykisk hälsa i kristid, i syfte att möta utmaningar i fråga om exempelvis oro, ensamhet, och brist på meningsfull sysselsättning med anledning av covid-19. Samordningen är öppen för alla.
Öppen samordning för psykisk hälsa i kristid/stödlistan
Korta dialogträffar i coronatider
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till korta dialogträffar i coronatider. Varje träff berör ett aktuellt tema med syfte att utbyta erfarenheter och reflektera gemensamt. Träffarna sker digitalt varannan vecka under lunchtid, mellan klockan 12.00-12.40. Nästa träff sker 15 december. Samtalen resulterar i tips och råd till stödlistan.
Korta dialogträffar i coronatider
Missade du webbinariet om återhämtning för verksamhetschefer och HR?
Du kan fortsatt ta del av webbinariet fram till 21 december. SKR har pratat med ledande forskare och experter om återhämtning, de gav konkreta tips på hur du kan skapa förutsättningar för och stötta medarbetare i att få till återhämtning. Kommuner och regioner delade även med sig av goda exempel.
Återhämtning – hur kan jag som verksamhetschef/HR-expert stötta medarbetare?
 
Stöd att uppmärksamma våldsutsatta medarbetare
 
Att utsättas för våld av en närstående kan få stora konsekvenser för en medarbetares arbetsförmåga, hälsa och hela livssituation. Här kan chefer vara ett stort stöd och underlätta för utsatta att få rätt stöd och hjälp. I SKR:s nya stödmaterial hittar du kunskap och verktyg som hjälper dig som chef att göra skillnad.
Våld i nära relation – stöd för dig som chef
 
Verktyg och tips
 
 
Socialstyrelsen har skapat utbildningspaket för bättre möten
Fyra av tio med erfarenhet av psykisk ohälsa upplever att de har blivit orättvist bemötta i vården. Ibland syns det inte på utsidan när någon mår dåligt. Socialstyrelsen har skapat ett utbildningspaket med syfte att skapa bättre möten.

Det vi inte ser, Socialstyrelsen
 
Redaktör
Malin Vallentin Harman
malin.vallentinharman@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se