Januari 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny överenskommelse med regeringen om psykisk hälsa
 
SKR och staten har träffat en överenskommelse om insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention för 2021-2022. Överenskommelsen bygger på tidigare överenskommelser och är en fortsättning av det långsiktiga arbete som stimulerats av staten och där SKR bidragit med utvecklingsstöd till kommuner och regioner.
Överenskommelse psykisk hälsa 2021-2022
 
Ny skrift om barn som upplever våld
 
SKR har publicerat en ny skrift om hur socialtjänsten kan stödja barn som upplever våld, och bedöma omsorgsförmåga hos våldsutsatta och våldsutövande föräldrar. Skriften innehåller en kunskapsöversikt om forskning på området och praktiskt stöd kring vad socialtjänsten kan göra – från att upptäcka våld till att ge insatser efter behov.
Barn som upplever våld
 
Webbsändningar/webbinarier 2021
 
Nära vård och rätt stöd till psykisk hälsa
SKR kommer under våren att arrangera webbinarier för att sprida kunskap om olika arbetssätt vid psykisk ohälsa och ge exempel på hur både regionernas och kommunernas primärvård kan stärka den psykiska hälsan. Det första webbinariet äger rum 2 februari klockan 14.30-16.30.
Webbinarium: Nära vård och rätt stöd till psykisk hälsa

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd
Lanseringskonferensen för det nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) för adhd sänds 11 februari. Anmäl dig till sändningen för att få sändningslänken skickad till dig.
Informationen uppdateras löpande på SKR:s hemsida.
Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd

Webbinarium om sociala investeringar
Save the date: SKR och RISE bjuder in till en heldag på distans den 12 mars om sociala investeringar. Webbinariet kommer bland annat handla om lärdomar kring sociala investeringar och utfallskontrakt som modell. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev och på SKR:s hemsida.
 
Uppstart av delarena: Utökat anhörigstöd
 
Den 23 februari klockan 13-14 startar en ny delarena inom Kraftsamling för psykisk hälsa. Delarenan Utökat anhörigstöds fokus ligger bland annat på frågor som hur samhället kan stödja anhöriga på ett bättre sätt. Nationellt kompetenscentrum (Nka) bjuder in till mötet som hålls på distans. Alla som vill delta i delarenan är välkomna att läsa mer och anmäla sig på Nka:s hemsida.
Anmäl dig till delarenan, Nka
Kraftsamling för psykisk hälsa
 
Nära vård-podden: erfarenheten av att vara patient inom psykiatrin
 
Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård på SKR, samtalar med Mikaela Javinger om hennes erfarenhet av att vara patient, anhörig och att själv arbeta inom psykiatrin.
Avsnitt 23: om erfarenheten av att vara patient inom psykiatrin

Syftet med podden är att genom samtal om Nära vård fördjupa kunskapen men också att visa både på det som fungerar och det som är svårt med att ställa om.
 
Nominera till Psynkpriset senast 31 januari
 
Psynkpriset är en uppmuntran, inspiration och uppskattning för de personer och verksamheter i Sverige som på olika sätt bidrar till psykisk hälsa. Det första priset delades ut 2010 och 2020 års pris blir det tionde i ordningen. Nomineringen stänger 31 januari.
Nominera till Psynkpriset
 
Verktyg och tips
 
 
Västra sjukvårdsregionen tar över värdskapet för NPO psykisk hälsa
Den 1 januari 2021 lämnade SKR över värdskapet för Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa till Västra sjukvårdsregionen. NPO psykisk hälsa är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning och har tagit fram ett antal vård- och insatsprogram.
Kunskapsstyrningvard.se
Vård- och insatsprogram
 
Ungas psykiska hälsa har försämrats under pandemin
En ny studie från Högskolan Väst och Jönköping University visar att många unga upplever försämring av sin psykiska hälsa under Coronapandemin, inte minst tjejer och ungdomar som har haft distansundervisning.
Högskolan Väst och Jönköping Universitys studie
 
Högre andel manliga chefer negativa till depression
En högre andel manliga än kvinnliga chefer har negativa attityder till depression, visar en studie från Göteborgs universitet.
Göteborgs universitets studie
 
Samband mellan mental ohälsa och allvarlig fetma
Hälften av alla ungdomar som behandlas mot allvarlig fetma uppvisar neuropsykiatriska problem. Det visar en ny studie av forskare från Karolinska institutet, Lunds universitet och Göteborgs universitet.
Studie om samband mellan mental ohälsa och allvarlig fetma
 
1177.se öppnar för fler sätt att logga in 
Nu är det möjligt att använda e-legitimationen Freja e-id för att logga in på 1177.se. Det betyder att alla från 8 år kan nå tjänsten på distans. Det går även att använda Freja e-id plus, bank-id, mobilt bank-id och Telia e-legitimation för att logga in på 1177.se.
1177.se öppnar för ännu flera sätt att logga in 
 
Redaktör
Malin Vallentin Harman
malin.vallentinharman@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se