SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Initiativ och åtgärder med anledning av covid-19
 
Pandemin pågår - flera krispaket och stöd för att mildra de ekonomiska effekterna har presenteras. Men hur får man överblick över alla initiativ och hur går man tillväga? Nedan har vi samlat några länkar där överblick och samlad information ges som riktar sig till företagare.
 
 
Från regional tillväxt till regional utveckling
 
Den nationella regionala tillväxtpolitiken stöps om och breddas med tydligare mål för regional utveckling. Arbetet med en ny nationell strategi för hållbar regional utveckling 2021-2030 pågår och i mars antas riksdagen ta beslut. SKR välkomnar en sammanhållen regional utvecklingspolitik med en samordnad styrning, med tydlig rollfördelning och en utvecklad dialog med regionerna om en territoriellt anpassad politik. 

Politiken ska främja en hållbar ekonomisk, social och miljömässig regional utveckling där de tre dimensionerna är integrerade och ömsesidigt beroende av varandra. Prioriteringar för att nå målen är:
  • innovation och företagande
  • attraktiva miljöer och tillgänglighet
  • kompetensförsörjning
  • internationellt samarbete hållbarhet ska genomsyra alla
SKR:s inspel till den nya nationella strategin för hållbar regional utveckling
 
Stötta och stärka regioners och kommuners kapacitet 
 
Tillväxtverket har fått ett uppdrag att bistå med insatser vid varsel och omställning. Med operativt stöd ska Tillväxtverket bl.a. bidra med kunskap i form av analyser och erfarenhter från tidigare varsel- och omställningsuppdrag samt via nätverk samordna kontakter med statliga myndigheter. Tanken med arbetet är att stötta det arbete som kommuner och regioner gör vid specifika händelser. 
Bistå med insatser vid varsel och omställning
 
 
Kommande evenemang
 
 
Regional utveckling 2021 
Coronapandemin har haft stora effekter på utvecklingen i världen på många sätt, här riktas blicken särskilt på näringslivets tillstånd samt förutsättningar lokalt och regionalt. Det offentligas del i arbetet behöver utformas för att möta dessa effekter och utmaningar. I det regionala utvecklingsarbetet är regionernas nulägesbilder viktiga pusselbitar. Årets konferens fokuserar på regionalt utvecklings- och tillväxtarbete kopplat till näringsliv och omställning. 
När 5 maj  2021
Var Digital
Hur - anmäl dig redan nu
Konferensen arrangeras av SCB, Tillväxtverket och SKR

 
 
En arbetsmarknad och politik i förändring
Året som gått har starkt präglats av pandemin och dess påverkan på hela samhället. Arbetsmarknaden har sedan tidigare varit i kraftig förändring och arbetsmarknadspolitiken är under omläggning. Vad behöver vi gemensamt göra kommande år ?! Det kommer att diskuteras: 
När  18-19 mars
Var   Digitalt
Hur  Medverkan av bl.a. arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), SKR:s ordförande Anders Knape och Svenskt  Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi
Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna
 
 
Lansering Horisont Europa
Svensk lansering av EU:s ramprogram för forskning och innovation 2021-2027. Horisont Europa ska stärka EU:s vetenskapliga o tekniska grund, främja innovationskapacitet, konkurrenskraft och vara jobbskapande samt ge resultat för att behålla vår socioekonomiska modell och våra värderingar.
När  10 februari kl 09.30
Var   Digitalt
Hur   Lansering med särskild fördjupning  i ramprogrammet som politiskt instrument och strategier för deltagande
Horisont Europa - anmälan
 
 
Lästips 
 
 
Höga förväntningar på väl fungerande samarbete mellan kommuner och regioner för regional utveckling 
Johan Wänström, Linköpings univeristet, har i sin rapport: Ledande kommunala och regionala företrädares upplevelser av arbetet på strategiska råd om regional utveckling, undersökt hur väl samverkan fungerar. Utifrån 25 djupintervjuer i regioner beskrivs både problematik och möjligheter.
Arbetet på strategiska råd

 
Städer och landsbygder - forskning, fakta och analys i en ny rapport
Tillväxten, välfärden och demokratin står idag inför utmaningar. Mycket pekar på att vi framöver kommer att leva, verka och bo i ett samhälle som är förändrat på ett genomgripande sätt, inte minst på grund av digitaliseringens kraft. Tillväxtverket presenterar en analys av forskning och fakta om synergier och länkar mellan städer och landsbygder. En kunskapsutvecklande rapport.
Städer och landsbygder
 
Många småföretag påverkas negativt av pandemin men är positiva till regeringens hjälp
Almis forskningsråd har undersökt pandemins effekter på småföretag i Sverige. Försämrad lönsamhet och likviditet, lönerna och sysselsättningen har minskat men regeringens stödprogram har haft träffsäkerhet och för många varit avgörande och haft stor betydelse.
Småföretagens erfarenheter från covid-19
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se