SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Skogsutredningen- fokus på äganderätt, skyddsformer och naturvård
 
Syfte med utredningen är att sammantaget främja en växande skogsnäring och hållbar skoglig tillväxt med god och säkerställd tillgång till nationell biomassa från den svenska skogen. Ett omfattande uppdrag som nu är klart där ca 50 nya förslag presenteras. Det handlar om äganderätten, klimatfrågor, biokemi och biologiskt mångfald. 
Remissarbete pågår fram till 30 april och det är många intressenter med olika ingångar som svarar på remissen. Kommuner, regioner, intresseorganisationer allt från  skogsägare till organisationer för miljö och friluftsliv, myndigheter med flera.

 
 
 
Medverkande bl.a. Jonas Ljungberg, Pernilla Johansson och Sverker Sörlin
 
Regional utveckling 2021 - konferens
 
Coronapandemin har haft stora effekter på utvecklingen i världen på många sätt, här riktas blicken särskilt på näringslivets tillstånd samt förutsättningar lokalt och regionalt. Det offentligas del i arbetet behöver utformas för att möta dessa effekter och utmaningar. I det regionala utvecklingsarbetet är regionernas nulägesbilder viktiga pusselbitar. Årets konferens fokuserar på regionalt utvecklings- och tillväxtarbete kopplat till näringsliv och omställning.
När 5 maj 2021 Kl. 09.30-15.30
Var Digital
Anmäl dig här Regional utveckling 2021
Konferensen arrangeras av SCB, Tillväxtverket och SKR
 
Regional fysisk planering i Region Halland
 
I Halland finns en samsyn mellan Region Halland och alla sex halländska kommuner om att arbeta med regional fysisk planering för att generera goda förutsättningar för en hålllbar utveckling i Halland.
Region Halland har lämnat in en hemställan till Finansdepartementet om att få bli regionalt fysiskt planorgan. Hemställan bereds nu på regeringskansliet.

Region Halland - gemensamt planeringsunderlag

 
 
 
I korthet 
 
Utbyggnad av bredband utifrån regionala prioriteringar
Post- och telestyrelsen (PTS) har sedan 2020 i uppdrag att administrera investeringsstöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur. Regionerna får möjlighet att bidra till kvalitetssäkring av den förteckning av stödberätigade  byggnader som PTS har utformat och att prioritera strategiskt viktiga byggnader ur ett regionalt utveckingsperspektiv. För att säkra utbyggnaden måste staten skjuta till minst 4,45 miljarder kronor (motsvarande medel som tidigare funnits i Landsbrygdsprogrammet). 
Regeringen behöver öronmärka pengar för bredband

Forskningspolitik för 2021-2024
Proposition om forskningspolitiken de närmsta åren handlar om satsningar kring större samhällsutmaningar och fokuserar på nya nationella forskningsprogram kring virus o pandemier, hav och vatten, brottslighet, segregation - mång- och tvärvetenskapliga med tillämpningsinriktning och praktikutveckling. Samt förtydligande kring samverkansuppdraget.
Forskning, frihet, framtid - kunskap och innovation för Sverige

Nationellt forskningsprogram för hållbart samhällsbyggande
Formas, forskningsråd för hållbar utveckling, lyfter utlysningar som är under beredning, bland annat samhällsplanering för omställning. Forskningsprojekt som är tänkt att bidra med ny kunskap och lösningar för att utveckla den svenska samhällsplaneringen för omställning till hållbara samhällen.

Aktuella och kommande utlysningar
 
 
Kommande evenemang
 
 
 
ArbNär 2021
Året som gått har starkt präglats av pandemin - samtidigt är arbetsmarknaden sedan tidigare i kraftig förändring och arbetsmarknadspolitiken under omläggning. Frågor att diskutera: Vilka åtgärder kommer att behövas för att hantera efterverkningarna av Corona? Erfarenheter från tidigare långkonjunkturer? Hur kan statens, kommunernas och regionernas roll utvecklas inom arbetsmarknadspolitiken?
När 18-19 mars
Var Digitalt
Anmäl dig här: Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2021
 
 
Modernt ledarskap 
Samtal om makt och inflytande som toppolitiker i kommuner och regioner. Möt Mikaela Waltersson, Anna Hed, Vivianne Macdisi och Amelie Tharshys.  Samt fortsatt samtal om ledarskap, liv och karriär.
När 8 mars Kl. 10.30-12.00
Anmäl dig här: Samtal om ledarskap
 
 
Lästips 
 
 
På gång inom EU 
Aktuella EU-frågor som påverkar svenska kommuner och regioner. EU:s återhämtningsplan, EU:s gröna giv, det nya hälsoprogrammet EU4health sam en rad andra frågor som ligger på unionens bord under våren. 
På gång inom EU våren 2021
 
Stärk hållbarhetsarbetet inom den regionala tillväxtpolitiken
För att den regionala utvecklingspolitiken ska bidra till en hållbar utveckling krävs en annan styrning, andra arbetssätt och en annan uppföljning - om detta skriver Tillväxtverket i rapporten: 
Decenniet för handling är nu
 
Samverkan för offentligs service i Norden
Goda exempel på samverkan för offentligs service, mellankommunala, mellanregionala och gränsöverskridande samarbeten. Samarbeten mellan olika förvaltningsnivåer i den nordiska regionen är fortsatt stark, trots pandemins utmaningar, samverkansprocesserna utvecklas.
An exercise in collaborative governance
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se