Ge oss vaccin, så vaccinerar vi
 
Sveriges regioner är inne på den sjunde veckan av vaccinering och hittills sker den i högsta möjliga takt. Det är leveranserna av vaccin som sätter gränserna. Sveriges regioner hoppas nu att läkemedelsbolagen verkligen förstår allvaret i situationen och säkrar kommande leveranser redan under det första kvartalet. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Industri.
Bolagens förmåga att leverera vaccin avgör takten på vaccineringen
 
 
Vd-krönika
 
 
Tony, 62, är välfärdens framtid
 
Över ett yrkesliv böljar arbetsmarknadens behov likt ett hav. Och samhället ska inte vara vågbrytaren av betong, utan lysbojen som följsamt flyter med och vägleder oss mellan rev och skär.
 
Regeringen måste stärka Sveriges vattenmiljöarbete i EU
 
Svenska intressen måste bättre tas tillvara i EU när det gäller vatten­rening och avlopp. Den nya klimat- och miljö­ministern behöver snabbt sätta sig in i frågorna. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape tillsammans med orförande för Svenskt vatten i en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet.
En viktig uppgift för Sveriges nya klimat- och miljöminister
 
Riktlinjer för vaccineringsordning borde ha förankrats
 
SKR riktar kritik mot att Folkhälsomyndigheten inte förankrat de reviderade riktlinjer för prioriteringsordningen för vaccinering med regionerna.
− De reviderade rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innehåller flera oklarheter, som kommer att försvåra för regioners och kommuners arbete. Det är olyckligt, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Myndigheten behöver samverka bättre
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Trots pandemins påverkan - stort intresse för feriejobb
Förra sommaren innebar många utmaningar i pandemins spår. Så även tillgången på feriejobb i kommuner och regioner. Något som är en viktig erfarenhet för många ungdomar.
SKR:s rapport om feriejobb 2020
 
Viktigt att svara på samråd om vattenförvaltningen
Vattenmyndigheterna bjuder in till samråd inför de kommande sex årens vattenförvaltning. Det är viktigt att kommuner och regioner studerar förslagen och svarar på samrådet. Dels tillkommer nya uppgifter, dels saknar vissa av åtgärderna finansiering.
Samråd om vattenförvaltning 2021-2027
 
Ta del av nya lärande exempel inom medborgardialog
Med hjälp av olika metoder så som medborgarpanel, lego, inflyttarservice, unga kommunutvecklare och dialogkommission arbetar Botkyrka, Piteå, Järfälla, Mörsil och Orsa med ett att utveckla medborgardialogen. De aktuella och konkreta exemplen finns samlade på SKR:s webbplats och fler kan tillkomma under året.
Lärande exempel om medborgardialog
 
Bloggar från SKR
 
 
I vaccinets leveranskedja måste alla länkar vara starka
Vi är nu inne på den sjunde veckan av vaccinationer mot covid-19. Vaccinationerna engagerar med rätta hela Sverige – att vaccinationsarbetet fungerar är en nationell angelägenhet. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Förebyggande arbete i grundskolan lönar sig
En obehörig elev i årskurs nio har inte bara en betydligt lägre sannolikhet att slutföra gymnasiet med en examen. Kommunens kostnad för denna elev är också tolv procent högre än för en behörig elev. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR. 
Skolbloggen
 
Utställning ökade kunskapen om nationella minoriteter
Att motverka rasism och sprida kunskap om arbetet med nationella minoriteter är en viktig del av Uppsala kommuns MR-arbete. Sommaren 2020 genomförde ungdomar ett utställningsprojekt med särskilt fokus på den nationella minoriteten romer. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Restriktioner för kollektivtrafik med linjer över 15 mil
Regeringen föreslår att den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg, med en linjesträckning som överstiger femton mil, ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Antalet passagerare på färdmedel ska inte överstiga hälften av färdmedlets sittplatser. 
Förslag om begränsningar inom fjärrtrafiken
 
Aktiviteter kan öppna även för gymnasieungdomar
Regeringen rekommenderar nu att även gymnasieungdomars fritidsaktiviteter ska kunna hålla öppet. Det innebär att aktiviteter och verksamheter för ungdomar födda 2002 eller senare undantas från rekommendationen om att hålla icke-nödvändig verksamhet som drivs av staten, regioner eller kommuner stängda.
Gymnasieungdomars fritidsaktiviteter ska kunna hålla öppet
 
Stöd till vården för patienter med långvariga covid-19-symptom
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram ett stöd för hälso- och sjukvårdens hantering av patienter med långvariga symptom efter  covid-19. Stödet ska också kunna omfatta den regionala såväl som den kommunala hälso- och sjukvården. 
Uppdrag till Socialstyrelsen om stöd för långtids-covid
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 16 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00