Justerade planer en följd av bristande vaccinleveranser
 
Flera regioner flaggar nu för justerade tidsplaner för vaccinering mot covid-19, trots att vaccinationskapaciteten i regionerna är god. Det är ett resultat av bristande vaccinleveranser till Sverige.
– Regionerna har en mycket god vaccinationskapacitet och kommer göra sitt yttersta för att jobba ikapp statens försenade leveranser, men för varje nytt försämrat besked blir det förstås svårare, säger Emma Spak, SKR.
Bristen på leveranser utmanar tidsplanen för vaccinering
 
 
Vd-krönika
 
 
Regionerna vill ingenting hellre än att vaccinera
 
Det är förståeligt att synpunkterna om vaccinationerna just nu är många, men kritiken behöver riktas åt rätt håll. Kapaciteten i regionerna finns. Det är vaccinet som saknas.
 
Bred utredning om ekonomiskt bistånd behövs
 
Regeringen har aviserat en utredning inom området ekonomiskt bistånd. SKR menar att utredningen behöver få ett bredare uppdrag och lämnar flera förslag på vad som behöver ses över.
– Utredningen behöver se över möjligheter att förenkla, effektivisera och digitalisera handläggningen. Det behövs också en översyn av riksnormen och en ökad transparens för individen, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Ekonomiskt bistånd måste följa med i tiden
 
Fortsatt satsning på jämställdhet och kvinnofrid
 
SKR fortsätter sin satsning för att stärka jämställdhets- och kvinnofridsarbetet i kommuner och regioner. Det står klart sedan regeringen beslutat om 20 miljoner kronor i stöd för arbetet under 2021.
Ytterligare stöd för arbetet med jämställdhet och kvinnofrid
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet
SKR har, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, publicerat Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2020. Årets tema är förebyggande av bostadsbränder – riktade åtgärder. 
Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2020
 
Viktigt steg för Arbetsförmedlingens lokala närvaro
Från att ha funnits i nästan samtliga kommuner finns Arbetsförmedlingen idag med eget kontor bara i drygt en tredjedel av kommunerna. Arbetsförmedlingen kan stärka lokala närvaron genom att verka från kommunernas lokaler. Nu finns en checklista som ska göra det lättare att gå vidare och teckna lokala avtal mellan kommuner och myndigheten.
Stöd för kommuner att samverka med Arbetsförmedlingen
 
Webbseminarium om att skapa förutsättningar för kollegialt stöd
SKR bjuder den 4 mars in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium om kollegialt stöd. Webbseminariet fokuserar på hur kollegialt stöd kan förebygga och hantera psykisk ohälsa och sjukfrånvaro utifrån krisens ökade påfrestningar på chefer och medarbetare.
Webbseminarium om kollegialt stöd 4 mars
 
Konferens om sociala investeringar
Sociala investeringar är avgränsade satsningar som både ger bättre utfall för målgruppen och samtidigt leder till minskade samhällskostnader på längre sikt. Den 12 mars bjuder SKR, tillsammans med RISE Social & Health Impact, in till en digital heldagskonferens om sociala investeringar med lärdomar från Sveriges första sociala utfallskontrakt och andra exempel.
Digital heldagskonferens om sociala investeringar 12 mars
 
Bloggar från SKR
 
 
Får vi kramas snart?
Vaccinationen mot covid-19 är ett arbete som kräver uthållighet, det handlar i slutänden om att uppnå så hög täckningsgrad som möjligt i hela befolkningen. Vi får inte glömma det nu när leveranserna krånglar och målet om att erbjuda hela befolkningen vaccination innan halvårsskiftet utmanas. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Skolkostnader och vaccinationstakt i fokus
Skolan får inte mindre del av kakan. Och vaccinationstakten går i absolut snabbast möjliga takt. Det konstaterar jag i dagens blogg där fokus är på två av senaste veckans debatter. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Gehör för SKR:s synpunkter
Regeringen har lyssnat på SKR när de har tagit fram sin nya arbetsmiljöstrategi. Ett starkt fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet, att arbetslivet ska bidra till utveckling och alla ska orka och vilja jobba längre är frågor som SKR drivit länge. Det skriver Caroline Olsson, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Nordens största forum för mänskliga rättigheter
MR-dagarna kommer anordnas digitalt 19-21 april 2021 på temat Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor. SKR är medarrangör och har tre egna seminarier som riktar sig särskilt till tjänstepersoner och förtroendevalda i kommuner och regioner. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Regionerna ges fyra miljarder för uppskjuten vård under 2021
Kammarkollegiet har fått i uppdrag av regeringen att betala ut det tidigare aviserade stödet på fyra miljarder kronor till regionerna för att hantera kostnader från uppskjuten vård och covid-19-relaterad vård 2021. 
Stöd till regionerna för uppskjuten vård till följd av pandemin
 
Möjlighet att ansöka om ersättning för decembers merkostnader
Regeringen meddelar nu att regioner och kommuner får möjlighet att ansöka om ersättning för merkostnader som har uppstått till följd av pandemin även under december 2020. Regeringen avsätter också ytterligare en miljard kronor till stödet. 
Ersättningsperiod för merkostnader till följd av covid-19 förlängs
 
Förslag på tillfällig lösning på problem med tillgång till skolstatistik
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med nya tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen. Förslaget syftar till att tillfälligt lösa problemen med sekretessen kring svensk skolstatistik sedan SCB förra året ändrade sin policy när det gäller sekretess för uppgifter om fristående skolor. 
Tillfällig lösning ska säkerställa tillgång till skolinformation
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 23 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00