Starkare skatteunderlagstillväxt i SKR:s prognos
 
SKR:s senaste skatteunderlagsprognos visar en starkare tillväxt för 2020 och 2021 än i tidigare prognoser. Utsikterna för en konjunkturuppgång stärks dock först under andra halvåret av 2021.
– Förutsättningarna för att återhämtningen ska ta fart tycks inte vara särdeles långt borta, men vi är inte där än, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
SKR:s skatteunderlagsprognos
 
 
Vd-krönika
 
 
Här är framgångsreceptet för att klara välfärden
 
Tillred generella statsbidrag, en ordentlig dos digitalisering och en rejäl nypa mod. Så lagar vi en riktigt god välfärd, även i framtiden.
 
Okunnig kritik mot vaccineringen
 
Regeringens kritik mot att regionerna inte vaccinerar snabbare är okunnig och grundlös. Regionerna vaccinerar i takt med att det finns vaccin och det är statens ansvar att säkra leveranserna.
– Regionerna står upp för den ambitiösa målsättningen under förutsättning att staten kan leverera vaccin, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Regionerna har hög kapacitet att vaccinera
 
Förslag till Kommundelegation
 
Förslaget till Kommundelegation för kommunal ekonomi i balans har nu skickats på remiss till SKR. Regeringen har anslagit en miljard kronor i bidrag under åren 2021-2024 för att vidta åtgärder som främjar en ekonomi i balans och en god ekonomisk hushållning. SKR:s preliminära analys visar att ett 30-tal kommuner och en handfull regioner kvalificerar sig för stödet.
Viktigt med träffsäkerhet vid utformningen av stödet
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Webbinarium om vaccin och vaccinering mot covid-19
Den 25 februari och den 2 mars anordnas webbinarium för personal som arbetar med att ordinera vaccin mot covid-19. Det finns möjlighet att ställa frågor direkt till medverkande experter från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Webbinariet anordnas i samverkan mellan SKR, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.
Anmälan till webbinarium om vaccinering mot covid-19
 
Granskning av skador inom covid-vården
Andelen skador inom covid-19-vården var dubbelt så hög jämfört med andelen skador i den övriga slutenvården under inledningen av pandemin. Men covid-vården har succesivt förbättrats. Det visar en ny rapport om skador vid vård av patienter med covid-19. 
Journalgranskning av covid-vården under våren 2020
 
Tydliggör rollfördelningen i arbetsmarknadspolitiken
Arbetsmarknaden står inför de största utmaningarna under överskådlig tid. Samtidigt pågår omläggningen av arbetsmarknadspolitiken och reformeringen av Arbetsförmedlingen. Samhällets gemensamma kraft behöver nu läggas på ett fungerande arbete för arbetslösa och arbetsgivare i hela landet. För det behövs besked från regeringen om hur rollfördelningen ska se ut. Det skriver SKR:s politiska ledning i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Med ett klart besked kan alla aktörer dra sitt strå till stacken
 
Sveriges röst i EU måste stärkas – och enas!
Regionerna är avgörande för ett framgångsrikt EU-samarbete. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattreplik i Dagens Samhälle.
Det behövs mer samverkan och mer dialog
 
Årets viktigaste mötesplats om samhällssäkerhet
Den 23-24 mars är SKR med och arrangerar årets viktigaste mötesplats om samhällssäkerhet, Mötesplats Samhällssäkerhet. Temat är Krisberedskap och samhällets motståndskraft, samt Samhället i gråzon och krig. Båda ämnena är högaktuella för kommuner och regioner – vi befinner oss mitt uppe i en pandemi, samtidigt som det militära hotet mot Sverige fortsätter att växa. 
Mötesplats Samhällssäkerhet 23-24 mars 2021
 
Bloggar från SKR
 
 
Göra lika när det är bra – och olika när det ger bäst resultat
”Äntligen kan vi få besked om när vi kan få vaccinera oss.” Det sa Per-Anders Sandström, som är 70+ och bor på Gotland i ett samtal som jag deltog i i TV4:s Nyhetsmorgon. Det skriver Emma Spak, SKR. Vårdbloggen
 
Mindre kommuner har mer effektiva grundskolor
Det är dags att radera kommunsammanslagningar på listan över universallösningar för att hantera välfärdens utmaningar. Nu visar även en rapport från RKA att för att vara effektiv krävs inte en stor kommun. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Avtal 21: Ekonomi, demografi och kompetensförsörjning sätter tonen 
Avtalsrörelsen med lärarnas fackliga organisationer har startat. Under förhandlingarna behöver båda parter ha med sig ett antal grundläggande ingångsvärden till förhandlingsbordet. Det skriver Niclas Lindahl, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Har behöriga lärare verkligen svårt att få jobb?
Förra veckan rapporterade DN om att utbildade lärare har allt svårare att få jobb. I nyheten stod också att arbetsförmedlingen under januari hade ett hundratal lediga jobb som lärare i grundskolan på sin hemsida och betydligt fler arbetslösa lärare inskrivna. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Nya särskilda regionala rekommendationer
Fem regioner har nu särskilda rekommendationer för att undvika smittspridning av covid-19, utöver de nationella allmänna råd som gäller. Särskilda rekommendationer finns nu i Gävleborg, Sörmland, Västerbotten, Västra Götaland och Stockholms län.
Regionala rekommendationer om smittspridning covid-19
 
Uppdaterad befolkningsstatistik från SCB
Under 2020 ökade befolkningen med 51 706 personer. Det är den minsta folkökningen sedan 2005. Att ökningen var lägre än tidigare berodde både på en minskad naturlig folkökning och på att invandringsnettot var lägre. Antalet invandrare under 2020 var det lägsta sedan år 2005 samtidigt som något fler utvandrade än året före. Det visar SCB:s befolkningsstatistik för 2020.
Minsta befolkningsökningen på 15 år
 
Färre anmälda vårdskador inom regionfinansierad vård 2020
Förra året tog Löf, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, totalt emot cirka 17 400 anmälningar, vilket är en minskning med cirka 3 % jämfört med 2019. Cirka 100 anmälningar hade en koppling covid-19. Det visar Löf:s skadestatistik för 2020. 
Skadestatistik från Löf 2020
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 2 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00