Stor vaccinationskapacitet i regionerna
 
Regionerna har kapacitet att ge över 1,2 miljoner doser vaccin i veckan, visar SKR:s sammanställning. Det som avgör vaccinationstakten är leveransen av vaccin till Sverige.
– Det är problematiskt när leveranserna hela tiden skjuts framåt i tiden, det påverkar regionernas planering och det påverkar alla invånare som naturligtvis vill bli vaccinerade så snart som möjligt, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Uppföljningsrapport till regeringen om regionernas vaccinering
 
 
Vd-krönika
 
 
Öppna förskolan visade Khadija det riktiga Sverige
 
För många nyanlända familjer bygger Öppna förskolan en bro till det svenska samhället. Med språkundervisning och samhällsinformation är det ett integrationsprojekt som verkligen gör skillnad.
 
Förtroendet för vården ökar kraftigt
 
Förtroendet för hälso- och sjukvården har ökat kraftigt i hela landet under pandemin. Allt fler invånare anser också att de har tillgång till den vård de behöver.
– Det är ett kvitto på att regionerna kunnat ställa om och möta de stora vårdbehov, de frågor och den oro som uppstått under pandemin, säger Fredrik Lennartsson, SKR. 
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2020
 
Delta i samtal om modernt ledarskap 
 
SKR uppmärksammar den internationella kvinnodagen genom att bjuda in till ett samtal om ledarskap och hur vi gemensamt ser till att makt och inflytande är jämställt för toppolitiker i kommuner och regioner. Medverkande är regionstyrelsens ordförande i Halland, kommunstyrelsens ordförande i Mora, ett av regionråden i Uppsala och ett av kommunalråden på Lidingö. Systembolagets vd Magdalena Gerger berättar också om sitt ledarskap. 
Kostnadsfri sändning om modernt ledarskap 8 mars
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Bra med en mer träffsäker reglering för att undvika smittspridning
Det är positivt med en mer träffsäker reglering för att minska smittspridningen av covid-19. SKR ställer sig i huvudsak bakom regeringens förslag till ändringar i begränsningsförordningen men har vissa synpunkter. Exempelvis behövs en tydlighet i hur en begränsning ska gå till och vad som ska krävas för att stänga ner verksamheter. Besked behövs också i frågan om ersättning för verksamheter som berörs. 
SKR:s yttrande i förslag om ändrad begränsningsförordning
 
Att förstatliga är bara ett populistiskt svar på komplexa frågor
Pandemin har blivit en ursäkt för dem som vill stärka statens makt. Ropen om att förstatliga sjukvården och avskaffa regionerna har blivit ett populistiskt svar på komplexa frågor. Det skriver SKR:s vd Staffan Isling i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Argument saknas för varför sjukvård skulle bedrivas bättre statligt
 
Råd för psykisk hälsa
Med anledning av coronapandemin har SKR publicerat en stödlista som uppdateras löpande med tips på olika former av aktiviteter i kristid. Nu har initiativet Kraftsamling för psykisk hälsa även tagit fram en broschyr med råd vid psykisk hälsa. Kommuner och regioner har möjlighet att beställa upp till 300 exemplar kostnadsfritt för att exempelvis sprida broschyren i möte med patienter eller brukare. 
Broschyr: Råd för psykisk hälsa
 
Bloggar från SKR
 
 
Lärdomar från pandemin kan stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet
Jag tror att hela Sverige håller med om den betydelse välfärdens medarbetare har haft och fortfarande har under pandemin. Samtidigt har pandemin inneburit ökade arbetsmiljörisker för personalen. Det skriver Caroline Olsson, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Återbetalning av äldreomsorgens statsbidrag leder fel
Från och med i år får kommunerna ett välbehövligt bidrag till äldreomsorgen. Det är glädjande att vi därmed tar ett steg bort från riktade statsbidrag, men det finns dessvärre smolk i bägaren. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Skoldebatten, styrkedjan och starka kommuner
Under mitt arbetsliv som chef i offentlig sektor och avdelningschef på SKR, har jag sett reformer, förslag och idéer både genomföras och passera förbi. Just nu står vi i en situation där förslagen på förändringar i såväl styrning och ansvarsförhållande som finansiering av skolan kanske är fler och större än på länge. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Förlängning av tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen
Regeringen har nu beslutat att förlänga vissa tillfälliga åtgärder inom sjukförsäkringen kopplat till coronapandemin. Åtgärderna som förlängs till 30 april 2021 är schablonersättning för karensavdrag, ersättning till egenföretagare samt kompensation till arbetsgivare för onormalt höga sjuklönekostnader.
Ersättning för karensavdrag förlängs till 30 april
 
Förbättrat resultat för kommuner och regioner under 2020
SCB har publicerat preliminärt bokslut för kommuner och regioner 2020. Kommunsektorn redovisade en kraftiga ökning av verksamhetsresultatet jämfört med tidigare år, vilket förklaras av tillskottet från de generella statsbidrag som betalats ut på grund av coronapandemin.
Preliminärt bokslut för kommuner och regioner
 
Utredning om civilt försvar överlämnad till regeringen
Utredningen om ansvar, ledning och samordning inom det civila försvaret har nu överlämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen lämnar bland annat flera förslag till nya och ändrade lagar, exempelvis när det gäller kommuners och regioners beredskap.
Struktur för ökad motståndskraft
 
Digitala nationella prov försenas
Skolverket meddelar att införandet av digitala nationella prov försenas på grund av den så kallade Schrems II-domen. Utifrån det förtydligande av lagstiftningen som domen har lett till så uppfyller inte plattformen längre  kraven på hantering av personuppgifter. Skolverket aviserar att de kommer att återkomma med en uppdaterat tidplan under våren men att införandet inte kommer att kunna införas som tidigare planerat 2023.
EU-dom försenar digitala nationella prov
 
Förslag för ett mer jämlikt tandvårdssystem
Utredningen om jämlik tandhälsa har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att det ska förtydligas i tandvårdslagen att privata vårdgivare ska samverka med regionen samt att en undersökning hos tandvården ska kosta 200 kronor per besökstillfälle.
Utredning om jämlik tandhälsa
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 9 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00