Krislägesavtalet aktiveras i ytterligare en region
 
SKR och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Västerbotten. Anledningen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen. Krislägesavtalet möjliggör att bemanningen kan säkras så att den mycket ansträngda situationen i sjukvården med anledning av covid-19-pandemin kan hanteras.
Tre regioner har nu krislägesavtalet aktiverat
 
 
Vd-krönika
 
 
God och jämlik hälsa skapar motståndskraftiga samhällen
 
Folkhälsan och samhällets motståndskraft mot kriser hänger ihop. I en ny skrift visar SKR på behovet av att dra lärdom av pandemin och accelerera arbetet för en god och jämlik hälsa.
 
Vårdgivarregister viktiga för kvaliteten på HVB-hem
 
SKR välkomnar regeringens beslut om att inrätta ett nationellt vårdgivarregister för HVB-hem. Det ger kommuner bättre förutsättningar att säkerställa vård och omsorg för placerade barn.
– Det här är ett efterlängtat besked för alla kommuner och ett behov som vi från SKR påtalat under en längre tid, säger Arion Chryssafis, ordförande för SKR:s beredning för socialtjänst och individomsorg.
SKR välkomnar förslag om vårdgivarregister för HVB-hem
 
År 2020 innebar ett förbättrat ekonomiskt resultat i kommunsektorn
 
Verksamhetsresultatet för kommunsektorn landade på 51,5 miljarder kronor för 2020. Överskottet beror på tillfälliga pandemirelaterade tillskott och minskad efterfrågan på välfärdstjänster.
– De tillfälliga statsbidragen har tryggat kommunernas och regionernas ekonomi under året, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Förbättrat ekonomiskt resultat i kommuner och regioner förra året
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Webbinarium om vaccination mot covid-19
SKR har i samverkan med Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten anordnat två webbinarium om vaccination mot covid-19. Webbinarierna riktar sig till personal inom hälso- och sjukvården som arbetar med att ordinera vaccin och går nu att ta del av i efterhand. 
Ta del av webbinarium om vaccin och vaccination mot covid-19
 
Patienterna trygga med akutvården
De allra flesta patienter som har besökt akutsjukvården är nöjda och anser att deras behov av vård har blivit tillgodosett. Det visar resultatet av den Nationella Patientenkäten 2020.
Fler upplever emotionellt stöd vid besök i akutvården
 
Anmäl dig till Demokratidagen 14-15 april
Den 14-15 april är det dags för den årligt återkommande Demokratidagen, som för första gången genomförs digitalt som två halvdagar. Gemensamma programpunkter kommer att varvas med flera parallella valbara webinarier. Möt bland andra kultur- och demokratiminister Amanda Lind, civilminister Lena Micko, Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg och historikern Gunnar Wetterberg. 
Demokratidagen 2021
 
Samverkan mellan hälso- och sjukvården och life science-industrin
SKR har tagit fram en webbutbildning om samverkan mellan hälso- och sjukvården och life science-industrin. Utbildningen syftar till att chefer och medarbetare inom hälso- och sjukvården ska känna sig trygga med att samverka med företag i sektorn. 
Webbutbildning om samverkan med life science-industrin
 
Bloggar från SKR
 
 
Regionernas samordning avgörande i en tredje våg
Vi är nu på väg in i en tredje våg och vårdpersonalen har arbetat mycket under lång tid. Nu arbetar regionerna återigen mycket tätt med samordning och samarbete för att klara den svåra situationen. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Funktionshinderområdet behöver också ett kompetenslyft
Levnadsvillkor och hälsa hos personer med funktionsnedsättning har utvecklas på ett fantastiskt sätt de senaste åren. Nu måste vi se till att kompetensen inom LSS-verksamheterna hänger med. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
SKR uppmärksammar internationella kvinnodagen
Den 8 mars var den internationella kvinnodagen. Ett gott tillfälle att uppmärksamma demokratin och kampen för lika rösträtt. Under dagen anordnade SKR ett seminarium om jämställdhet i politiken. Det skriver Cecilia Ramqvist, SRK.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Nya åtgärder för att begränsa smittspridningen
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat ytterligare åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19. Utöver ändringar i begränsningsförordningen och en ny möjlighet för kommuner att  meddela förbud mot att vistas på vissa platser förlängs också uppmaningen om att hålla icke-nödvändig verksamhet stängd. 
Åtgärder för att begränsa smittspridningen av covid-19
 
Förslag om återhämtningsbonus till vård och omsorg
Regeringen avsätter totalt 300 miljoner kronor till en återhämtningsbonus för personalen inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. Medlen ska användas till att utveckla nya eller befintliga arbetsmetoder, arbetssätt eller arbetstidsmodeller samt möjliggöra arbetstidsförkortning. Regeringen förslår att Socialstyrelsen får ansvar för att administrera satsningen.  
Återhämtningsbonus för vård- och omsorgspersonal
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 16 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00