Regeringen tar initiativ till förhandlingar om vaccinmål
 
Regeringen har tagit initiativ till diskussioner om målet om att alla över 18 år ska erbjudas vaccin innan halvårsskiftet.
− Nu har vi under de första två månaderna fått en tredjedel av doserna som staten utlovade. Det är bra att regeringen tar initiativ till diskussioner om målsättningarna, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
Diskussioner om målsättningen för vaccinering mot covid-19
 
 
Vd-krönika
 
 
Regionerna bevisar sin förmåga i pandemin
 
Vi har en robust samhällsmodell, som har klarat stora kriser och i många stycken också klarar den pågående pandemin. Staten tar sitt ansvar och regionerna och kommunerna tar sitt. Trots det har enstaka opinionsbildare höjt rösten för ett förstatligande av sjukvården. Men i en demokrati väger väljarnas förtroende tyngre än tyckarnas.
 
Krislägesavtalet aktiveras i ytterligare i två regioner
 
SKR och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Gävleborg för andra gången. Även i i Region Uppsala aktiveras krislägesavtalet åter. Anledningen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen. Krislägesavtalet möjliggör att bemanningen kan säkras så att den mycket ansträngda situationen i sjukvården med anledning av covid-19-pandemin kan hanteras.
Fem regioner har nu krislägesavtalet aktiverat
 
Överenskommelse för att fler ska klara gymnasiet
 
Alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning för att öka möjligheterna till arbete eller fortsatta studier. Det är ett viktigt mål för både samhället och individen. Regeringen och SKR har nu tecknat en överenskommelse om delfinansiering av projektet Uppdrag fullföljd utbildning som syftar till att öka andelen ungdomar med fullföljda gymnasiestudier.
Uppdrag fullföljd utbildning
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Väntad ökning av sjukfrånvaron under pandemin
Sjukfrånvaron i kommuner och regioner ökade 2020. Ökningen beror i huvudsak på pandemin, och kommer om några år förhoppningsvis ses som ett hack i kurvan på en i övrigt nedåtgående trend.
Sjukfrånvaroredovisningen 2020
 
Andelen inhyrd vårdpersonal minskar i regionerna
Under 2020 minskade kostnaderna för inhyrd personal i vården i förhållande till de totala personalkostnaderna. Ett resultat av regionernas långsiktiga gemensamma arbete och av pandemin.
Bemanningstrend för inhyrd personal i hälso- och sjukvården
 
SKR positiva till undantag för deltidsbrandmän
Regeringen föreslår undantag i regelverket för arbetslöshetsersättningen för deltidsbrandmän. SKR och facken har drivit på för en förändring länge och är positiva till regeringens förslag.
Regler för a-kassa anpassas bättre för deltidsbrandmän
 
Stärkt vård efter förlossning i alla regioner
Samtliga regioner genomförde under 2019 insatser för att stärka vården efter förlossning. Det visar en genomgång från SKR. Många regioner har också gjort särskilda insatser för att stärka vården vid psykisk ohälsa för gravida och nyblivna mammor.
Förbättrade förutsättningar för en trygg och säker förlossning
 
Offentliga rummet om hållbarhet i en digital tid
Offentliga Rummet bjuder den 23 mars in till en halvdag med seminarier på temat Hållbarhet i en digital tid som ska bidra till olika perspektiv på utveckling. På programmet står bland annat samtal om hållbarhet och exponentiell teknologi samt hur digitaliseringen kan bidra till att nå målen i Agenda 2030.
Anmälan till Offentliga rummet 23 mars
 
Bloggar från SKR
 
 
Pandemin fortsätter ställa krav på skolan
Sverige och världen har nu levt med pandemin i över ett år. Runt om i landet har skolchefer, rektorer och lärare arbetat hårt för att bidra till minskad smittspridning och samtidigt säkra att barn och elever får en så bra utbildning som möjligt. Det skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen
 
Den goda avsikten med statsbidrag leder fel
Ibland blir saker inte som man har tänkt sig. En god tanke i teorin landar inte alltid väl i praktiken och i det här fallet syftar jag på riktade statsbidrag med goda intentioner. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausas
Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Myndigheten meddelar att beslutet har tagits som en försiktighetsåtgärd tills att den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.
Astra Zenecas vaccin pausas
 
Medel till kommunerna för att skapa jobb för ungdomar
Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela upp till 200 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar. I uppdraget ingår att myndigheten ska eftersträva att hälften av pengarna fördelas med hänsyn till socioekonomisk status. 
Uppdrag till Arbetsförmedlingen om jobb för ungdomar
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 23 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00