Säkerhetssystemen fungerar men ställer krav på information
 
Förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa vaccineringen med Astra Zenecas covid-19-vaccin, eftersom ovanliga men mycket allvarliga misstänkta biverkningar med kombinerade blodproppar och blödningar upptäckts hos personer som fått vaccinet. Vi hoppas nu på ett skyndsamt, men väl genomarbetat, besked från Folkhälsomyndigheten om den fortsatta vaccineringen. Det skriver Emma Spak, SKR, i Vårdbloggen.
Viktigt med tydlig, tillförlitlig och tillgänglig information
 
 
Vd-krönika
 
 
Skolan är den viktigaste investeringen i barns hälsa
 
Det har varit ett tufft år för många barn och unga, som har drabbats av pandemin med akut digital undervisning och begränsningar i fritidsaktiviteter. Året har också satt fingret på den avgörande roll skolan spelar – inte bara för ungas lärande, utan för hela deras mående.
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Från teori till praktik i coronatider
Den 26 mars anordnar SKR ett webbseminarium med syfte att ge stöd i det viktiga arbetet med att förebygga psykisk ohälsa hos chefer och medarbetare under pandemin. Under webbseminariet berättar SKR om olika stöd och verktyg som har tagits fram under pandemin riktat till chefer, arbetsmiljöstrateger och HR-experter.
Webbseminarium 26 mars - från teori till praktik i coronatider
 
Uppdaterat stöd för kommunal krisberedskap
För att underlätta kommunernas arbete med krisberedskap tar MSB och SKR fram en handbok med samlat stöd inom området. Nu har fler kapitel publicerats, som handlar om fysisk planering, IT och skydd mot pågående dödligt våld i publik miljö.
 
Bloggar från SKR
 
 
Förändrade a-kasseregler underlättar
Det är mycket positivt att regeringen nu har lyssnat på SKR, Sobona och de fackliga organisationerna: Den 31 maj föreslås regelverket i arbetslöshetsförsäkringen förändras och anpassas till deltidsbrandmännens speciella situation. Det skriver Jeanette Hedberg, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Kommunala partnerskap med MR-spår
Internationellt Centrum för Lokal Demokrati arbetar sedan länge med kommunala partnerskap för att stärka demokratin i Sverige och på andra håll i världen. Under hösten 2020 lanserades en ny samarbetsmetod med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Det skriver Cecilia Ramqvist.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Möjligheter att påverka mellan valen
SCB har genomfört en undersökning om den lokala demokratin i kommuner och regioner och vilka möjligheter medborgarna har att påverka mellan valen. Undersökningen innehåller även uppgifter om nämndorganisation, trygghetsarbete för de förtroendevalda, revision och samhällsinformation.
Undersökning om lokal demokrati i kommuner och regioner
 
Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken under andra halvåret 2020
Socialstyrelsens preliminära dödsorsaksstatistik visar att drygt 3 500 personer dog i covid-19 under andra halvan av 2020. Det gör covid-19 till den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. 
Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik
 
Kraftigt ökat förtroende för sjukvården
Sjukvården har nu 81 procent av svenskarnas förtroende, vilket är en ökning med 19 procentenheter jämfört med föregående år. Det visar Medieakademins rapport Förtroendebarometern 2021 som undersöker allmänhetens förtroende för olika institutioner. 
Förtroendebarometern 2021
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 30 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00