Stor påverkan av minskade vaccinleveranser
 
Regionernas kapacitet och förberedelser inför en bredare vaccinering är god. En stor del av de äldre har nu också fått en första dos vaccin. Det visar SKR:s månadsrapport till regeringen om läget i vaccinationsarbetet.
Samtidigt minskar leveranserna av vaccin, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.
SKR:s uppföljningsrapport om vaccinationen mot covid-19
 
 
Vd-krönika
 
 
Hur mycket smittspridning klarar Sverige?
 
Hälso- och sjukvården gör ett enormt arbete med att lindra effekterna av pandemin, men virusets accelererande framfart utgör skäl till oro. Vi måste få stopp på den skenande smittspridningen och ge vården en rättvis chans.
 
85 procent av planerade operationer genomfördes 2020
 
Trots att fler patienter med covid-19 varit inlagda på sjukhus under andra pandemivågen än under den första vågen har övrig vård kunnat upprätthållas i större utsträckning. Det visar en rapport från SKR om läget och utvecklingen i hälso- och sjukvården med anledning av covid-19-pandemin.
Pandemin och hälso- och sjukvården 2020
 
Strandskyddet måste förändras i grunden
 
Utredningen om ett förändrat strandskydd försöker lappa och laga ett regelverk som måste förändras i grunden. Det framhåller SKR i sitt remissvar till utredningens betänkande.
− Strandskyddet hindrar landsbygdens utveckling och kommer fortsätta att göra det med utredningens förslag, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Strandskyddet fortsätter hindra landsbygdens utveckling
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Krislägesavtalet aktiveras i ytterligare en region
SKR och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Dalarna. Anledningen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen. Krislägesavtalet möjliggör att bemanningen kan säkras så att den mycket ansträngda situationen i sjukvården med anledning av covid-19-pandemin kan hanteras. Utöver Region Dalarna är avtalet även aktiverat i Region Stockholm, Region Jönköpings län, Region Västerbotten, Region Uppsala och Region Gävleborg. 
Krislägesavtalet är nu aktiverat i sex regioner
 
Viktigt med snabb information efter vaccinbesked
Regionerna har nu fått Folkhälsomyndighetens besked om att Astra Zenecas vaccin ska användas. Det ska ges till personer över 65 år och äldre ska prioriteras för alla vacciner.
– Det återstår fortfarande en del frågetecken, som vi utgår från att Folkhälsomyndigheten rätar ut snarast, säger Emma Spak, SKR.
Besked om fortsatt vaccinering med Astra Zenecas covid-19-vaccin
 
Stärkt arbete med civilt försvar i hälso- och sjukvården
SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse om hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar 2021.
– Det är bra att vi nu ingått en överenskommelse med regeringen om hur vi tillsammans med regionerna kan arbeta i första hand för att höja beredskapen inom sjukvården där kompetensen finns, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Överenskommelse om hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar
 
SKR välkomnar förslag för säker kommunikation i kris
SKR välkomnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag på ett utvecklat och säkert kommunikationssystem. För en effektiv krisberedskap krävs att kommuner och regioner kan kommunicera med varandra och statliga aktörer.
Positivt förslag om övergång till Rakel G2
 
Automatiserat beslutsfattande behövs i välfärden
SKR välkomnar förslaget som öppnar upp för automatiserat beslutsfattande i kommuner och regioner, i det nu överlämnade betänkandet till regeringen.
Efterlängtad översyn av automatiskt beslutsfattande
 
SKR välkomnar utredning om bredband
SKR välkomnar den utredning som regeringen har tillsatt för att se över hur det kan bli möjligt för kommunala stadsnät att bygga bredband över kommungränser.
Utredning ska se över undantag från lokaliseringsprincipen
 
Risk för ökad administration för SFI
SKR menar att utredningen om svenska för invandrare innehåller flera bra förslag, men samtidigt finns tydliga risker för ökad administrativ börda för huvudmännen.
Kommunalt språkansvar riskerar öka den administrativa bördan
 
Positivt med fast omsorgskontakt inom hemtjänsten
SKR anser att alla som har hemtjänst oavsett ålder ska erbjudas en fast omsorgskontakt men att det inte måste vara en person med yrkestitel undersköterska som är kontakten.
Fast omsorgskontakt i hemtjänsten
 
Fler tar gymnasieexamen men många utmaningar kvarstår
Allt fler elever på nationella program tar examen inom tre år i gymnasieskolan. Det visar Öppna jämförelser för läsåret 2019/20. Samtidigt lämnar mer än var fjärde elev skolan utan examen.
Öppna jämförelser - gymnasieskola 2021
 
Nu måste staten ta notan för sin egen vägbelysning
Kommunerna tvingas bära kostnaden för hundratusentals belysningsanläggningar längs statlig väg. Det är orimligt att detta ska vara ett kommunalt åtagande. Nu måste staten börja ta ansvar för belysningen längs sina egna vägar. Det skriver Anders Knape, SKR:s ordförande, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Staten måste ta ansvar för belysning längs statlig väg
 
Ett gemensamt ansvar för utsatta flickor på SIS-hem
Många barn och framförallt flickor placeras i dag på institution hos Statens institutionsstyrelse, SiS, som inte är rustat för att ta emot unga med psykiatriska problem. Det behövs ett gemensamt ansvar för unga. Det skriver SKR i en debattartikel i Altinget. 
Ingen aktör kan ensam ge det stöd som barnen behöver
 
Framtidens fjärrundervisning är något helt annat än under pandemin
Lärarförbundet pekar på viktiga effekter för skolan under pandemin. Men man blandar ihop dagens nödvändiga akuta digitala undervisningen med en för framtiden planerad fjärr- och distansundervisning. Det skriver SKR i en debattreplik publicerad i Dagens Nyheter.
Tillsammans kan vi ta tillvara på erfarenheter och innovationskraft
 
SKR-politiker får ledande poster i Europarådets kongress
Flera SKR-politiker har fått ledande poster i utskott och partigrupper i Europarådets kongress, CLRAE, när en ny mandatperiod inleds. Det innebär ett fortsatt stort inflytande i kongressen.
Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter
 
Bloggar från SKR
 
 
Rekordhögt förtroende för sjukvården är ett kvitto
Förtroendet för sjukvården har aldrig varit som högt som nu enligt senaste Förtroendebarometern. Ändå hörs röster i debatten om att ett förstatligande vore att föredra. En slutsats som rimmar illa. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Nationell rekommendation om distansundervisning upphör
Efter den 1 april upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undervisningen i gymnasieskolan ska bedrivas som en blandning av fjärr- eller distansundervisning och närundervisning. Myndigheten meddelar att  rekommendationen inte kommer att förlängas.
Lättnader i krav på distansundervisning i gymnasieskolan
 
Färre äldre flyttade till särskilt boende förra året
Socialstyrelsens årliga lägesrapport om vård och omsorg för äldre visar att antalet personer som flyttade in på särskilda boenden för äldre var betydligt färre förra året, jämfört med tidigare år. Rapporten visar också att andelen äldre som sökt och fått hemtjänst också har minskat under pandemin. 
Tydlig minskning av äldre som flyttat till äldreboende under pandemin
 
Större andel behöriga lärare i både grund- och gymnasieskolan
Skolverkets statistik över pedagogisk personal visar att andelen behöriga lärare ökar något i både grundskolan och gymnasieskolan under läsaåret 2020/2021 jämfört med föregående läsår. Den högsta andelen behöriga lärare finns i förskoleklass, där myndighetens statistik visar att 86 procent har behörighet.
Andelen behöriga lärare ökar
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 6 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00