Samsjuklighet – samma spår ger ingen förändring
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Modiga beslut krävs för att förbättra för personer med samsjuklighet
 
Samsjuklighetsutredningens nya inriktning pekar på stora förändringar för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Vi kan inte göra vården bättre, genom att fortsätta som vi alltid har gjort. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Utskrivningsklara patienter lämnar sjukhusen tidigare
 
Sedan 2017 har kommuner och regioner arbetat för att införa lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus. Sedan dess har vårddagarna på sjukhus minskat med 75 procent för utskrivningsklara patienter i somatisk vård.
– Det är ett resultat av en nära samverkan mellan kommuner och regioner, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Nio av tio är trygga med sin vård och omsorg
 
Lärdomar om individbaserad systematisk uppföljning 
 
Mölndals stad är en av 38 kommuner som deltagit i SKR:s projekt för individbaserad systematisk uppföljning av socialtjänstens stöd till våldsutsatta. Nu finns en rapport med lärdomar från projektet och sammanställda resultat på nationell nivå. Det finns även en film där Mölndals stad berättar om sin uppföljning och vad de lärde sig på vägen.
Lärdomar och resultat från projekt SU-Kvinnofrid

Konferens 23 april 
Den 23 april bjuder SKR in till en inspirerande heldag om hur individbaserad uppföljning kan bli en naturlig del av socialtjänstens arbete och bidra till kvalitetssäkring och utveckling av stödet för våldsutsatta. 
Vilket stöd får våldsutsatta – och gör det någon skillnad?
 
Positivt med fast omsorgskontakt i hemtjänsten
 
SKR anser att alla som har hemtjänst, oavsett ålder, ska erbjudas en fast omsorgskontakt – men att den kontakten inte måste vara en person med yrkestitel undersköterska.
– Fast omsorgskontakt innebär ökad trygghet och kontinuitet för de som får hemtjänst. Det är en viktigt utveckling och utredarens förslag är i stora delar bra, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
SKR:s remissyttrande om fast omsorgkontakt
 
Mer från SKR 
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner med anledning av covid-19, bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor, samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Ett gemensamt ansvar för utsatta flickor på SIS-hem
Många barn, och framförallt flickor, placeras på institution hos SiS som inte är rustat för att ta emot unga med psykiatriska problem. Det behövs ett gemensamt ansvar för unga. Det skriver flera företrädare för SKR.
Tre viktiga steg för att förbättra situationen för unga
 
Kundgrupper utvecklas inom ekonomiskt bistånd
Nu startar SKR ett arbete med att utveckla kundgrupper inom ekonomiskt bistånd. Syftet är att snabba på utvecklingen av automatiserade processer och underlätta kommunernas dialog med leverantörer av verksamhetssystem. På sikt kan även andra delar av socialtjänsten dra nytta av strukturen med kundgrupper.
Kommuner är välkomna att delta i arbetet
 
Boende för våldsutsatta – hur kan kommuner underlätta?
För den som utsätts för våld i nära relation kan en flytt vara enda sättet att skydda sig själv och sina barn. Samtidigt har våldsutsatta mycket svårt på bostadsmarknaden. SKR har tagit fram frågor och svar om kommuners möjligheter att stödja målgruppen.
Frågor och svar, boende för våldsutsatta
 
Kurser och konferenser 
 
 
14 APRIL
Fånga upp och förebygga utmattning och PTSD
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium om utmattning och PTSD med anledning av pandemin. Seminariet kan ses i efterhand. 
Förebygga utmattning och PTSD
 
21 APRIL
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka statliga utredningar, nationella satsningar och förändringar i lagstiftning är på gång? Har pandemin överskuggat de utmaningar som tidigare stod högst på agendan? SKR ger en överblick över de mest aktuella frågorna för socialtjänsten på nationell nivå.
Aktuellt inom socialpolitik
 
27 APRIL
Temadag om LVM-vården
SKR och SiS arrangerar webbsänd temadag där du lär dig mer om SiS uppdrag och innehållet i LVM-vården för personer med missbruk och beroende. 
LVM-vården
 
27 APRIL
Familjehemmens dag
SKR bjuder in till en heldagsutbildning om familjevård och barn som är placerade i familjehem. Hur ser unga på sin placering? Vilka uppdrag och arbeten pågår nationellt? Och vilka lagändringar är aktuella just nu? 
Familjehemmens dag
 
29 APRIL
Att möta personer med dolda funktionsnedsättningar 
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) syns inte utanpå, men kan innebära svårigheter att ta emot eller förstå information. Hur kan socialtjänsten bättre möta och stötta målgruppen? Hör forskare, myndigheter, brukarrörelsen och lokala exempel.
NPF i socialtjänsten
 
5 MAJ
Vägen tillbaka eller ”det nya normala”?
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium som fokuserar på tiden efter pandemin. Vad händer när vi återgår till ”det nya normala”?
Vägen tillbaka
 
6 MAJ
Socialtjänstens ansvar för barn i internationella situationer
Vad gäller när barn som är föremål för vård enligt LVU i Sverige avviker till utlandet?  SKR ger en fördjupning i de internationella regelverk som aktualiseras när socialtjänsten handlägger ärenden med internationell koppling.
Barn i internationella situationer
 
6 MAJ
Individbaserad uppföljning – fokus analys
Under 2021 bjuder SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänsten in till webbinarier om individbaserad systematisk uppföljning. Nu är det dags för tillfälle nummer två, med fokus på analys.
Individbaserad uppföljning
 
18 MAJ
Temadag om stöd till anhöriga
Anhörigas stöd till närstående är ett viktigt komplement till socialtjänstens och vårdens insatser. Hur har pandemin påverkat anhörigas situation, och vilket stöd kan socialtjänsten ge?
Anhöriga i välfärden
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Proposition om skyddad yrkestitel för undersköterskor
Regeringen har lämnat in en proposition om skyddad yrkestitel för undersköterskor. Bestämmelserna ska gälla inom hälso- och sjukvården, samt i verksamhet enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023
 
Socialstyrelsen vill se kompetenslyft inom LSS
På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen kartlagt kompetensen inom LSS-boenden. Rapporten visar att personal behöver mer kompetens om olika funktionsnedsättningar, kommunikation och regelverk. Socialstyrelsen föreslår ett kompetenslyft och ska undersöka möjligheten att införa krav på utbildning.
Kompetens i LSS-boenden
 
Socialstyrelsens lägesrapporter inom äldre och funktionshinder
Andelen äldre som flyttat till boende eller ansökt om hemtjänst minskade i samband med pandemin. Många dagliga verksamheter och gruppaktiviteter drogs in för personer med funktionsnedsättning, vilket bidrog till ökad isolering. Det visar Socialstyrelsens lägesrapporter. 
Lägesrapport äldreomsorg
Lägesrapport funktionsnedsättning
 
Förstärkt tillsyn av SiS ungdomshem för flickor
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska förstärka tillsynen av Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem som vårdar flickor enligt lagen om LVU.
Uppdraget ska redovisas till regeringen december 2022
 
Höjt underhållsstöd
Från och med utbetalningen i juni 2021 får den som har underhållsstöd från Försäkringskassan mer pengar varje månad.
Försäkringskassan, höjt underhållstöd
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00