Ändringsöverenskommelse om vaccinering mot covid-19
 
SKR och regeringen har tecknat en ändringsöverenskommelse när det gäller vaccination mot covid-19 med anledning av förändrade förutsättningar avseende leverans av vaccin.
– Regionerna har hela tiden haft en mycket hög ambition i vaccineringen och den förändras inte, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation. 
 
 
Vd-krönika
 
 
Kommunerna viktiga i det brottsförebyggande arbetet
 
Brott begås ofta lokalt och behöver också förebyggas lokalt. I samverkan med våra rättsvårdande myndigheter spelar kommunerna en avgörande roll i att förebygga brott och skapa tryggare samhällen.
 
Den omfattande statliga styrningen måste förändras
 
SKR är starkt kritisk till att statens styrning av kommuner och regioner fortsätter att öka. Merparten av styrsignalerna kan nämligen inte kopplas till pandemin visar Statskontorets rapport.
– För att hantera välfärdens utmaningar behövs en bättre och inte en ännu mer detaljerad styrning från staten, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Detaljstyrning hämmar utvecklingen
 
Avtal förlängs och förhandlingarna fortsätter
 
SKR, Sobona och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd förlänger nuvarande avtal och fortsätter förhandlingarna. Det nuvarande avtalet gäller tills det att parterna är överens om ett nytt avtal.
– Förhandlingarna med lärarfacken är konstruktiva, men vi är inte riktigt i mål ännu, säger SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Förhandlingarna forsätter om nytt kollektivavtal för lärarna
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Positivt med ytterligare pengar till uppskjuten vård
Regeringen aviserar idag en förstärkning på två miljarder kronor för att hantera kostnader för covid-19 och den uppskjutna vården. Det är välkomna tillskott.
− Det finns stora behov av att täcka regionernas ökade kostnader för såväl covid-vård som annan vård som blivit uppskjuten under pandemin, säger SKR:s ordförande Anders Knape. 
Välkomna tillskott med anledning av coronapandemin
 
Över två miljoner covid-tester hittills i år
Regionerna har hittills under 2021 utfört över två miljoner tester för covid-19. Trots den höga belastningen är testkapaciteten god i alla regioner och de som testas får svar snabbt.
Uppföljningsrapport om regionernas arbete med covid-19-provtagning 
 
Senarelägg införandet av nationella läkemedelslistan
I en skrivelse till regeringen pekar SKR på att ikraftträdandet av den nationella läkemedelslistan behöver skjutas upp. Den tekniska infrastrukturen finns ännu inte på plats och att införa lagstiftningen mitt i en pandemi vore både riskfyllt och för betungande för vårdens medarbetare. I en debattartikel i Dagens Samhälle uppmanar även regionernas hälso- och sjukvårdsdirektörer regeringen att senarelägga införandet. 
Tiden fram till införandet är alltför knapp
Låt oss hantera pandemin före nationella läkemedelslistan
 
Positivt med extra stöd till kultur och idrott
SKR är positiva till att regeringen utökar stödet till idrott och kultur för 2021. Coronapandemin har påverkat kulturen och idrotten starkt under det senaste året och SKR:s senaste ekonomirapport uppskattade intäktsförlusterna inom den regionala scenkonsten och museiverksamheten till minst 500 miljoner kronor för 2020.
Bra med utökat stöd till idrott och kultur
 
Fånga upp och förebygga utmattning och PTSD
SKR bjuder den 14 april in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium om utmattning och  posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, med anledning av pandemin. Under webbinariet deltar flera forskare med expertis inom olika områden som berör frågan om hur vi långsiktigt ska förhindra att medarbetare och chefer får bestående besvär och hur vi tidigt kan hitta personer i behov av stöd.
Webbseminarium om att förebygga utmattning och PTSD
 
Det behövs ett modernt regelverk för läkemedel
SKR ser ett behov av ett tydligare och mer översiktligt och logiskt system med trygg tillgång till effektiva läkemedel både för patienterna och sjukvården. Det behövs en helhetsöversyn.
Personcentrerad vård kräver andra system
 
Utskrivningsklara patienter får lämna sjukhusen tidigare
Kommuner och regioner har under perioden 2017-2020 arbetat för att införa den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus. Andelen utskrivningsklara patienter som får lämna sjukhusen samma dag har ökat kraftigt de senaste åren. En positiv utveckling för patienterna och fler frigjorda vårdplatser.
Drygt 1000 vårdplatser har frigjorts
 
Bloggar från SKR
 
 
Statens detaljstyrning är inte effektiv
Det är dags för staten att ändra färdriktning på välfärdsskutan. Den omfattande statliga styrningen av kommuner och regioner behöver förändras så att resurser kan nyttjas på det mest optimala sättet. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Stor utveckling i vården trots pandemin
Vården har nu hanterat pandemin i över ett år. Samtidigt har den övriga vården kunnat upprätthållas i stor utsträckning och utvecklas inom flera områden. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
SKR:s årliga demokratidag genomförs digitalt
Varje år anordnar SKR en demokratidag, med föreläsningar och seminarier som riktar sig till förtroendevalda och tjänstepersoner inom offentlig verksamhet. I år genomför vi demokratidagen som två digitala halvdagar 14-15 april. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
SKL Kommentus blir Adda
Den 15 april byter SKL Kommentus namn till Adda. De starka banden till SKR består, liksom målet att genom avtal och tjänster inom strategisk försörjning frigöra resurser till välfärden och bidra till ett hållbart samhälle. SKL Kommentus består förutom moderbolaget av affärsområdena SKL Kommentus Inköpscentral, AffärsConcept och HR- och chefsstöd.
SKL Kommentus byter namn till Adda
 
Regeringen föreslår ytterligare medel för att hantera covid-19
Regeringen meddelar i ett förslag att ytterligare 2 miljarder kronor ska avsättas för att stödja regionerna i hanteringen av covid-19-relaterad vård och uppskjuten vård till följd av pandemin. Regeringen aviserar också ytterligare medel till testning och smittspårning. Kommuner, regioner och länsstyrelser föreslås också få totalt 65,6 miljoner kronor för tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Regeringen meddelar ytterligare stöd med anledning av covid-19
 
Studie om dödlighet för sjukhusvårdade med covid-19
En ny studie som Socialstyrelsen har publicerat visar att dödligheten bland de som har vårdats på sjukhus på grund av covid-19 ökade under pandemins andra våg. Under pandemins första våg minskade dödligheten efterhand för alla som var inlagda med covid-19 på sjukhus, men studien visar alltså att dödligheten därefter ökade igen mot slutet av förra året. 
Ökad dödlighet bland vårdade för covid-19 under andra vågen
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 13 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00