Kompetensförsörjning i fokus i avtal med lärarna
 
SKR, Sobona och Lärarnas Samverkansråd är överens om ett nytt avtal med fokus på ett stärkt lokalt samarbete mellan arbetsgivare och fackförbund i syfte att möta skolans utmaningar. Avtalet är på tre år och omfattar drygt 200 000 medarbetare.
Huvudöverenskommelse med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund
 
 
Vd-krönika
 
 
På våren sjunger fåglarna om generella statsbidrag
 
Nu på torsdag presenterar regeringen årets vårändringsbudget. Då vill jag få signaler om ett trendbrott, med minskad statlig detaljstyrning och större andel generella statsbidrag.
 
Otillräcklig satsning på kollektivtrafiken
 
Regeringens ökade ekonomiska stöd från 2 till 3 miljarder kronor till kollektivtrafiken räcker inte. Det behövs större satsningar för att täcka intäktsbortfallet under coronapandemin.
− Det riktade stödet behöver täcka hela intäktstappet för att bidra till en fortsatt stark kollektivtrafik, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Kollektivtrafiken beräknas tappa 10 miljarder kronor i intäkter 2021
 
Öppna förskolan är en väg in i det svenska samhället
 
Öppna förskolan är en dörr till det svenska samhället för utrikes födda föräldrar och deras barn. Potentialen att stödja fler till etablering, minskad utsatthet och ett bättre liv är stor.
– Tusentals utrikes födda föräldrar får varje år stöd att utveckla sin svenska, diskutera normer och värderingar, guidning till jobb samt etablera nätverk med svenskar och andra nyanlända, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Öppen förskola för språk och integration
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Webbinarium om vaccin och vaccinering mot covid-19
Den 21 april anordnas ett webbinarium riktat till all personal som arbetar med att ordinera vaccin mot covid-19. Det finns möjlighet att ställa frågor direkt till experter från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Webbinariet anordnas i samverkan mellan SKR, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.
Om vaccin och vaccination mot covid-19
 
Fler eftervårdsbesök och ökad bemanning inom förlossningsvården
Trots ett år av pandemi visar satsningen på Kvinnors hälsa och förlossningsvården goda resultat. I rapporten ”Regionernas redovisning 2020” redovisas de drygt 400 insatser som regionerna har genomfört inom ramen för satsningen under det gångna året.
Uppföljning av regionernas arbete visar fortsatt förbättrade resultat
 
Stor ökning av digitala utomlänskontakter
Digital vård har fått ett brett och nationellt genomslag, framförallt via initiativ av privata aktörer. SKR har följt utvecklingen i Region Jönköpings län och Region Sörmland sedan möjlighet till digital vård etablerades.
Digitala utomlänskontakter 2020
 
Bloggar från SKR
 
 
Avtal 21: Gemensamt fokus på skolans kompetensutmaning
Nu har vi ett nytt avtal för 200 000 lärare runt om i landet på plats. Avtalet är på tre år och bygger på lokal lönebildning där lönen sätts så nära verksamheten som möjligt. Det skriver Niclas Lindahl, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Skolpengens omfattning måste få variera
Ibland är att göra olika just det som skapar likvärdighet. Skolpengen illustrerar tydligt hur lokala förutsättningar måste få styra. Behoven hos en elev i Sorsele ser helt annorlunda ut än hos en elev i Vadstena. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Att vaccinera jämlikt handlar inte alltid om att göra likadant
Vaccinationen mot covid-19 ska vara jämlik. Det betyder att alla vuxna som bor i Sverige ska bli vaccinerade. Oavsett var i Sverige, oavsett yrke, kön och ålder. All vaccination ska också vara gratis för den som vaccineras. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Påverka segregationens effekter – vad kan huvudmannen göra?
I ljuset av pandemin har konsekvenserna av barns socioekonomiska förutsättningar och därmed skolans betydelse blivit allt tydligare. Det skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen
 
Modiga beslut krävs för att förbättra för personer med samsjuklighet
Samsjuklighetsutredningens nya inriktning pekar på stora förändringar för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Vi kan inte göra vården bättre, genom att fortsätta som vi alltid har gjort. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Huddinges lärdomar kring jämlika livsvillkor i pandemin
När pandemin slog till insåg Huddinge kommun tidigt att kommunens krisberedskap inte var jämlikhetsintegrerad och att det fick negativa effekter för invånarna. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19, statistik samt rekommendationer för prioriteringsordning vid vaccinering mot covid-19.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Ändringar i statens budget för 2021 - ökat stöd till äldreomsorgen
Riksdagen har beslutat om ändringar i statens budget för 2021 för att ge ökat stöd till äldreomsorgen med anledning av coronapandemin. Enligt beslutet ska utgifterna i budgeten öka med 4,3 miljarder kronor vilket ska avsättas till att minska antalet timanställningar inom äldreomsorgen, öka den medicinska kompetensen samt stimulera åtgärder som syftar till att öka möjligheten för trygga boenden för äldre. 
Beslut om ökat stöd till äldreomsorgen
 
Forskningsprojekt om framtidens vård och äldreomsorg
Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, har presenterat ett nytt forskningsprojekt om vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering. Utgångspunkten är välfärdssystemets växande finansieringsproblem när efterfrågan och behovet av välfärdstjänster ökar och andelen av befolkningen i arbetsför ålder minskar. Projektet beräknas pågå i tre år och i referensgruppen ingår SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog tillsammans med företrädare från regioner, kommuner, myndigheter och företag. 
Vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering
 
Så ser beslutsfattare på de offentliga måltiderna
Beslutsfattare i kommuner och regioner anser att måltiderna i vård, skola och omsorg är viktiga för att förbättra resultaten i kärnverksamheten och för att nå övergripande hållbarhetsmål. Det visar en intervjuundersökning som Livsmedelsverket har genomfört för att ta reda på hur politiker och chefer i kommuner och regioner ser på måltidsverksamheten och vilket behov som finns av stöd på nationell nivå. 
Lokalpolitiker nyckelgrupp för att utveckla offentliga måltider
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 20 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00