Allvarligt läge i covidvården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Allvarligt läge i covidvården
 
Hälso- och sjukvården i alla regioner är i ett mycket allvarligt läge när intensivvårdsplatser och övriga vårdplatser fylls upp av svårt sjuka covidpatienter.
– Enligt regionerna är bemanningsläget tuffare än någonsin under pandemin. Om smittspridningen fortsätter och fler behöver sjukhusvård, ökar pressen på vårdens medarbetare ytterligare. Det är ett läge vi verkligen vill undvika. Det medarbetarna nu behöver är en välbehövlig återhämtning, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
Allvarligt läge i covidvården
 
Ekonomirapporten
 
Även i år bedöms kommuner och regioner få goda resultat till följd av tillfälliga statsbidrag. Statsbidragen behövs för att hantera en osäker tid, men framåt krävs även långsiktighet. Det visar SKR:s Ekonomirapport som presenterades tidigare idag.
– De tillfälliga statsbidragen ger och har gett förutsättningar för kommuner och regioner att, med ekonomin tryggad, hantera den pågående pandemin och en mycket osäker tid. Bedömningen av sektorns resultat är samtidigt omgärdat av en stor osäkerhet och pandemin förväntas påverka ekonomin för lång tid framöver, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
God ekonomi i kommuner och regioner mitt i pandemin
 
Heltidsarbete som norm
 
Vinsterna med heltidsarbete är tydliga. Det ökar inkomsten varje månad, ger högre pension och ökar avsättningar till A-kassa och socialförsäkringar. Att arbeta heltid ger fler kvinnor trygghet och frihet genom ökade möjligheter att vara självförsörjande och ekonomiskt oberoende. Att fler går från deltidsarbete till heltidsarbete är också en av de viktigaste åtgärderna för att möta välfärdens kompetensförsörjningsutmaning. Det skriver Tobias Baudin, ordförande Kommunal och Anders Knape, ordförande SKR, gemensamt i en debattartikel.
Heltidsarbete ger fler kvinnor trygghet och frihet
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Minska trycket på vården så att personalen får återhämtning
Läget i vården är extremt ansträngt i hela landet. Ska vårdpersonalen orka jobba och hålla sig friska behöver de ha semester och återhämtning. Det är alla helt överens om. Då måste vi alla också ta ansvar för att smittspridningen och trycket på vårdpersonalen minskar.
Läs inlägget av Caroline Olsson

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
VD-krönika
Som arbetsgivare gör kommuner och regioner allt de kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt under denna svåra tid. Troligen har vi aldrig tidigare haft en så långvarig hög påfrestning på välfärdens medarbetare. Det skriver Staffan Isling, SKR:s VD, i sin senaste krönika.
Att ge bästa möjliga förutsättningar i tuffa förhållanden
 
Arbetsmiljöverket inspekterar skolor kopplat till pandemin
Smittläget är allvarligt och bidrar till en orolig situation för både lärare och elever. I nära hälften av inspektionerna som hittills är gjorda har Arbetsmiljöverket hittat brister i hanteringen av smittspridningen. Myndigheten nämner också några goda exempel där skolans huvudmän med innovativa lösningar lyckats minska smittspridningen, bland annat genom att använda gymnastiksalen för undervisning. Under följande veckor kommer Arbetsmiljöverket att skicka ut ett tillsynsmeddelande till landets samtliga skolhuvudmän och poängtera vikten av ytterligare smittförebyggande åtgärder. Dessa tillsynsmeddelanden är inget som skolorna förväntas besvara.
Brister i skolornas arbete mot smittspridning, Arbetsmiljöverket
 
Heltidsresan
SKR och Kommunal bjuder våren 2021 in till en partsgemensam webbkonferens med fokus på förändringsresan från deltidsarbete till heltidsarbete. Syftet med konferensen är att genom det övergripande temat systematiskt arbetsmiljöarbete inspirera lokala parter att fortsätta det viktiga utvecklingsarbetet att göra heltidsarbete till norm i välfärdens kvinnodominerade yrken!
Kostnadsfri webbkonferens 8 juni
 
Nytt poddavsnitt om välfärdens kompetensförsörjning
I det här avsnittet pratar vi om varför det är så viktigt att ha en genomtänkt introduktionsplan (onboarding) och varför det lönar sig att investera i sina medarbetares arbetsmiljö med Petter Gustavsson, professor i psykologi vid Karolinska institutet och Malin Lohela Karlsson, arbetsmiljöstrateg i Region Västmanland och forskare vid Uppsala universitet.
Avsnitt 6 - Forskarna: Investera i dina medarbetares arbetsmiljö
 
Platser kvar på vårens digitala utbildningar
Det finns fortfarande chans att delta i några av vårens utbildningar. Några platser finns fortfarande kvar till Arbetsrättslig baskurs den 20 maj och Grundkurs om pension den 27 maj. Välkommen!
Kurser och konferenser inom arbetsgivarfrågor
 
ILERA:s världskongress – 21-24 juni
Temat för i år är ”Making and Breaking Boundaries in Work and Employment Relations”. ILERA:s världskongress utgör en unik möjlighet att ta del av aktuell forskning, att lyssna till ledande forskare och beslutsfattare och att diskutera arbetsmarknadens utmaningar och framtidsfrågor med en internationell publik. Konferensen genomförs i Zoom med möjligheter till socialt nätverkande.
ILERA World Congress 2021
 
Förebygga och förkorta sjukskrivningar med ett Riskorienterat arbetssätt
SKR har i ett samarbete med åtta kommuner och fem regioner identifierat insatser som kan minska sjukfrånvaron. Utifrån arbetet som gick ut på analyser av sjukfrånvaro samt kunskaper från forskning, utvecklades ett Riskorienterat arbetssätt där arbetsgivaren genomför insatser för att förebygga sjukfrånvaro och för att åstadkomma friska arbetsplatser. För kommuner och regioner som vill ha stöd i att införa ett Riskorienterat arbetssätt, erbjuder SKR ett utbildningsprogram samt stöd till utvecklingsarbete. SKR erbjuder också informationsträffar i maj och juni.
 
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se