September 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Skolan och psykisk hälsa – teori och praktik
 
Den 1 november arrangerar Uppdrag Psykisk Hälsa en elevhälsodag med fokus på skola och psykisk hälsa. Vilka skolfaktorer har störst betydelse för elevers psykiska välbefinnande, och hur kan skolan själv och i samarbete med andra aktörer arbeta främjande och förebyggande för elevers psykisk hälsa?
Skolan och psykisk hälsa – teori och praktik
Rätt från början – kostnadseffektiv samverkan för barn och ungas hälsa
 
Hur får kommuner och regioner kraft att satsa på barn och ungas hälsa trots ett begränsat ekonomiskt utrymme och en pågående pandemi? Under en webbsändning som genomförs i samband med att SKR presenterar höstens ekonomirapport 19 oktober utforskar vi kostnadseffektiviteten av ett hälsofrämjande och förebyggande arbete.
Rätt från början – kostnadseffektiv samverkan för barn och ungas hälsa
Tidiga och förebyggande insatser för minskad sjukfrånvaro
 
Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Hur fångar vi upp medarbetare och arbetsplatser med risk för ökad sjukfrånvaro? Hur kan vi förebygga sjukfrånvaro och åstadkomma friskare arbetsplatser? SKR erbjuder informationsträffar och utbildningar inom området.
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro
Kollegial handledning
 
Erfarenheter och olika studier har visat att reflektion tillsammans med kollegor är en form av återhämtning. Syftet med handledningsmetoden är att utveckla ett främjande och hållbart arbetssätt för medarbetare, bidra till att öka förmågan att reflektera över sådant som sker i krävande arbetssituationer och utveckla hållbara relationer på arbetsplatsen.
Utbildning 2 och 19 november: Kollegial handledning
 
Aktuella webbinarier
 
29 september: Återhämtning, inte utmattning – förebygga och rehabilitera i praktiken
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbinarium om praktiskt arbete med att skapa förutsättningar för återhämtning och förebygga utmattning på arbetsplatserna.
Återhämtning, inte utmattning – förebygga och rehabilitera i praktiken

11 oktober: Att minska behovet av tvångsvård och tvångsåtgärder – ett samhällsansvar eller bara psykiatrins?
Vilka är de främsta lärdomarna från satsningen "Bättre vård mindre tvång"? Hur kan vi skapa ett bredare engagemang i samhället för att förbättra vård och stöd för individer och minska behovet av tvång?
Att minska behovet av tvångsvård och tvångsåtgärder – ett samhällsansvar eller bara psykiatrins?

19 oktober: Nära vård och rätt stöd till psykisk hälsa - barn och unga
Hur arbetar kommuner och regioner med omställningen till nära vård när det gäller barn och unga? Vi lyfter fram goda exempel och utbyter erfarenheter.
Nära vård och rätt stöd till psykisk hälsa

20 oktober: Workshop för utvecklingsarbete kring SIP
Uppdrag Psykisk Hälsa bjuder in till en workshop med fokus på SIP och samverkan vid samsjuklighet, missbruk och beroende.
Workshop för utvecklingsarbete kring SIP

22 oktober: Ledarskap under lång tids stress
SKR bjuder in 
verksamhetschefer och HR-experter till ett webbinarium om ledarskap under perioder av lång tids stress. Webbinariet handlar om att bygga kultur av tillit, föra svåra samtal samt svåra prioriteringar och beslut.
Ledarskap under lång tids stress

12 november: Att skapa tillit och hantera konflikter
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbinarium om hur du kan arbeta praktiskt med att förebygga och hantera konflikter och kränkningar på arbetsplatsen.
Att skapa tillit och hantera konflikter
 
Ge feedback på vårdförloppet för schizofreni 
 
Alla som är intresserade är välkomna att lämna synpunkter, till exempel patientföreningar, regioner, berörda professioner och kommuner. Deadline är 15 november.
Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för schizofreni – fortsatt vård och stöd
 
Nytt från omvärlden
 
 
29-30 september: Rätten till hälsa och vård för alla
Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Transkulturellt Centrum, Region Stockholm bjuder in till en nationell konferens om migration och hälsa. Vad behöver göras, på olika nivåer, för att skapa mer jämlik hälsa och vård? Vilka erfarenheter tar vi med oss från pandemin?
Rätten till hälsa och vård för alla
 
4 oktober: Utfallsfinansiering - en metod för bättre välfärd och ökad omställningstakt?
Många vill arbeta med främjande och förebyggande insatser och det sker kontinuerlig social innovation på området. Men hur kan vi öka takten och få ett mer långsiktigt hållbart arbete? Vilken potential har så kallad utfallsfinansiering för att stärka Sveriges förmåga till förflyttning som välfärdsnation? Tillsammans med Vinnova och RISE deltar SKR i en föreläsning under Innovationsveckan.

Utfallsfinansiering – en metod för bättre välfärd och ökad omställningstakt?
 
7 oktober: Det behövs mer kunskap inom BUP heldygnsvård
Det finns stora kunskapsluckor inom barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård. SBU och Socialstyrelsen har tagit hjälp av patienter, anhöriga och vårdpersonal för att ringa in de viktigaste utvecklingsbehoven.
Lunchwebbinarium om SBU och Socialstyrelsens rapport om BUP heldygnsvård
 
8 oktober: Återhämtning - vägar till hälsa
Avgiftsfri halvdagskonferens om hur återhämtning kan skapa mer hållbar psykisk hälsa. Arrangörer: NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll.
Återhämtning - vägar till hälsa
 
Psykisk ohälsa hos äldre - ett folkhälsoproblem som ofta går att förebygga
Var tredje kvinna och var femte man över 77 år uppger att de har besvär med ångest. Men trots att många äldre personer lever med psykisk ohälsa visar undersökningar att äldre ofta inte får hjälp. Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram ett nytt kunskapsstöd för att stärka välbefinnandet bland äldre och förebygga psykiska besvär.
Psykisk ohälsa hos äldre - ett folkhälsoproblem som ofta går att förebygga
 
Ny arbetsmodell kan hjälpa elevhälsan upptäcka psykisk ohälsa hos nyanlända
Socialstyrelsen har utformat en ny arbetsmodell som kan hjälpa elevhälsan att upptäcka psykisk ohälsa hos nyanlända elever. Test med personal på gymnasiet visade att modellen fungerar väl för ändamålet, är lättanvänd och tidseffektiv.
Ny arbetsmodell kan hjälpa elevhälsan upptäcka psykisk ohälsa hos nyanlända
 
Statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa
Socialstyrelsen utlyste medel våren 2021 och i augusti blev det klart vilka regioner som fått medel som ska användas under året. Syftet med statsbidraget är att stimulera och främja verksamhet som utvecklar effektiva och kvalitativa regionala prehospitala akutsjukvårdslösningar för patienter med psykisk ohälsa eller suicidalitet.
Fördelningslista för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa
 
Redaktör
Henrik Tunér
henrik.tuner@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se