Nyhetsbrev nr.12 år 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog!
 
Nu är hösten här!
Hösten gör sig alltmer påmind, till och med snö i norra Sverige. Då kan det vara härligt att lyssna på en podd från Demokratiresan, vi presenterar två nya avsnitt längre ned i nyhetsbrevet. 

Vi på SKR bjuder också in till ett spännande seminarium om de värderingarna som präglar det svenska samhället. 

Vi har också  med två exmpel på insatser av och med ungdomar som vi hoppas kan inspirera fler.

Har Du ett tips på något vi borde ta med här i nyhetsbrevet, maila anders.nordh@skr.se 



Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Malin Svanberg, Nils Munthe, Anna-Lena Pogulis
 
SKR, Vd:s krönika: Tillsammans ska vi bryta det digitala utanförskapet
JDigitaliseringen stakar ut vägen mot en ännu bättre välfärd, men längs den vägen finns också gupp och gropar. Det största hindret att överbrygga är det digitala utanförskapet. Risken för att vissa utesluts måste vi ta på största allvar.
Läs hela krönikan på SKR:s hemsida
 
SKR: Demokratiresan en podcast -
Avsnitt 48 
Kultur- och fritid under pandemin
Pandemins konsekvenser har varit särskilt hårda för idrotts-, kultur- och fritidsverksamheterna. Förutom att kommuner och regioner har påverkats så har även civilsamhället drabbats när många verksamheter har stängts ned. I detta avsnitt samtalar vi med Nils-Olof Zethrin från SKR som är expert inom dessa områden.
Medverkande: Nils-Olof Zethrin, SKR
Länk till podcast avnsitt 48

Avsnitt 49 Öka kunskapen om, och engagemanget för EU
Vår kunskap om och vårt engagemang i frågor på EU nivå kan utvecklas. Här samtalar vi kring hur delaktigheten kan ökas till exempel genom handslag på lokal och regional nivå. Vi får också konkreta tips på frågor som kan vara värda att lyfta för att öka engagemanget.
Medverkande: Karin Flordal, SKR, Sofia Prans, Region Östergötland
Länk till podcast avnsitt 49

Se alla avsnitt av Demokratiresan
 
 
SKR: Vilka värderingarna präglar det svenska samhället?
I den senaste Sverigestudien, som genomfördes i augusti 2020 mitt under pågående pandemi, seglade ord som ”yttrandefrihet, utbildnings-möjligheter” och fred” uppåt i listorna, även om de negativt laddade orden fortfarande finns kvar. Vad säger det om vår syn på demokrati, hållbarhet och ledarskap? För att kunna fatta kloka beslut och leda verksamheten i rätt riktning behöver vi förstå vilka underliggande värderingar som styr oss.

SKR bjuder tillsammans med Vergenta in till ett webbinarium med fokus för offentlig sektor angelägna teman; Demokrati och Resiliens, Agenda 2030 och Leda och verka i offentlig sektor. 
  • Datum: 17 november 2021
  • Tid: 9.00 – 10.30
  • Plats: Online
  • Kostnad: Kostnadsfritt
Mer information på SKR:s hemsida

Anmäl dig här!
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
 
Ale: Aleförslaget
Har du en idé om hur Ale kan utvecklas och förbättras? Då kan du lämna ett förslag till kommunen och påverka det som du tycker är viktigt. 

Så här fungerar det
Du lämnar ditt förslag digitalt via vår e-tjänst. Därefter granskar vi förslaget för att se till att det handlar om kommunens verksamhet samt att det inte är olagligt.,förslag som godkänns publiceras på webben. Förslaget finns sedan publicerat i 90 dagar så att andra kan läsa, kommentera och rösta på det. Får ditt förslag 75 röster eller fler granskas det av en handläggare och skickas vidare till berörd nämnd och hanteras där som ett ärende.

Läs mer på Ales hemsida
 
 
Karlshamn: Karlshamnsförslaget
Förslaget ska handla om Karlshamns kommun verksamhet, alltså det som kommunen har möjlighet att besluta om. Det är bland annat plan och byggfrågor, miljö, turism, näringsliv, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola samt kultur- och fritidsverksamhet.

Läs mer på Karlshamns hemsida
 
Dalarna och Gävleborg: Miljötinget 2021 i Gävle - av unga för unga
Miljötinget är ett digitalt miljöevent för ungdomar mellan 14-19 år och som bor och lever i Dalarna eller Gävleborg. Temat för årets miljöting är: För ditt och klimatets välmående, tillsammans skapar vi förändring!. 
Den arrangeras årligen av Region Gävleborg och Region Dalarna.

Läs mer på Miljötingets hemsida
 
Bollebygd: 100 000 kronor har fördelats
För sextonde året i rad har barn och ungdomar fördelat 100 000 kr. Syftet med 100 000-processen är att barn och ungdomar ska få lära sig mer om vad demokrati är och hur det fungerar. Satsningen ska ge ökad kunskap om de olika steg som en demokratisk process innehåller samtidigt som unga får möjlighet att vara med och påverka saker som de tycker är viktiga i sin vardag.

Läs mer på Bollebygds hemsida
 
SKR: Demokratiutmärkelse för skolklasser
SKR utlyser en andra omgång för en Demokratiutmärkelse för skolklasser. Högstadieskolor och gymnasier erbjuds att utarbeta förslag på hur demokratin kan stärkas och utvecklas för framtiden.

Elever i högstadieskolor och gymnasium kan lämna förslag på hur de tycker demokratin skulle kunna utvecklas i sin region eller i sin kommun. Förslagen kan vara smala och beröra specifika frågeställningar, eller breda och systemövergripande. Men fokus i förslagen ska särskilt vara på den nära demokratin i kommuner och regioner.

Läs mer på SKR:s hemsida
 
 
MUCF: Kunskapskonferensen 2021
Torsdagen den 28 oktober är det dags för årets Kunskapskonferens om det civila samhället. Ett årligt event där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Passa på att ta del av föreläsningar och samtal med forskare och praktiker från både det offentliga och civilsamhället. Allt under temat Civilsamhällets roll i den lokala platsens hållbara utveckling. Konferensen är ett samarrangemang mellan oss på MUCF, Ideell Arena, Vetenskapsrådet och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
  • Datum: 28 oktober 2021
  • Preliminär tid: 9-14.30
  • Plats: Där du vill, digitalt via zoom.
Konferensen är helt gratis.
Läs mer och anmäl dig här!
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se