Nyhetsbrev nr.14 år 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog!
 
VIntern är här!
Nu sprider sig vintern över vårt avlånga land, då är det bra att ha spännande aktivterer att se fram emot. 

I detta brev lyfter vi särskilt fram tre internationella seminarier som arrangeras av IOPD - The International Observatory on Participatory Democracy. Ta chansen att delta digitalt och lyssna på ledare och experter från hela världen. Vi har medverkan från Åre kommun och Umeå kommun i två av semiarierna, även RKA - Rådet för kommunala analyser medverak och kommera att berätta om öppna jämförelser för Agenda 2030.

VI tipsar ckså vårt jubileumsavnsitt nr 50 i vår podcast Demokratiresan  Vem hade kunnat tro det när vi startade vår podcast för några år sedan. 

Vi lyfter också fram att regeringen har tillsatt en utredning om frikommunförsök samt en ny rapport från SKR om välfärdsbrottslighet.

Har Du ett tips på något vi borde ta med här i nyhetsbrevet, maila anders.nordh@skr.se 


Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Malin Svanberg, Nils Munthe, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Nödvändigt och välkommet med kommunförsök
Regeringen har nu tillsatt en utredning, som ska föreslå åtgärder för hur staten kan främja frikommunsförsök. SKR har länge efterfrågat försöksverksamhet och ser att det brådskar.

− För att hantera välfärdens utmaningar i kommuner och regioner är det helt nödvändigt att införa försöksverksamhet. Det krävs för att statlig reglering inte ska stå i vägen och begränsa handlingsutrymmet att till exempel pröva nya arbetssätt och bredda samverkan, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

Läs mer på SKR:S hemsida
 
SKR: Demokratiresan en podcast - Avsnitt 50 Jubileumsavnsitt
I 50 avsnitt har det pratats om demokrati så nu gör vi ett par tillbakablickar till avsnitt och händelser vi minns lite extra. Hur gick det med ungas delaktighet och vad var det nya samhällskontraktet egentligen?
Medverkande: Malin Svanberg, Lena Langlet, Anders Nordh och Nils Munthe, SKR
Programledare är Kjell Eriksson, produktionsbolag Kjelleman
Länk till podcast avnsitt 50
 
 
IOPD: The International Observatory on Participatory Democracy
Digital konferens 
IOPD bjuder in till tre digitala seminarier i samarbete med United Cities and Local Governments (UCLG). Seminarierna hålls via ZOOM.

29 November, 15:00-17:00 CET - Citizen Participation in Ecological Transformation (här medverkar Åre kommun och RKA - Rådet för kommunala analyser) 

30 November, 15:00-17:00 CET - Revisiting local democracy

1 December, 15:00-17:00 CET Feminist municipalism and participatory democracy (här medverkar Umeå kommun)

Här hittar du mer information om sessionern och länk för registrering.

Om IOPD - The International Observatory on Participatory Democracy (IOPD) is an international network open to all cities, organizations and research centers interested in learning about, exchanging and applying experiences of participatory democracy at the local level. It was founded in 2001 within the framework of the European Commission’s URB-AL program for decentralized cooperation and its official constitution was in November 2001 in Barcelona, during the 1st IOPD Conference. Also, since 2006 it works together with United Cities and Local Governments (UCLG).
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
 
SKR: Välfärdsbrott ett växande problem i kommunerna
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har genomfört en intervjustudie i ett trettiotal kommuner utifrån att kommuner signalerat ett ökat problem med välfärdsbrott. Olika statliga utredningar pekar också på att välfärdsbrott är utbrett i alla offentliga verksamheter.

– Kommuner vittnar om att välfärdsverksamheterna utsätts för brottslighet som riskerar att bli systemhotande. Det är nödvändigt att vi på olika nivåer tar till kraftfulla åtgärder för att få bukt med det ökande problemet. Våra välfärdsverksamheter måste vara och uppfattas som rättvisa och rättssäkra, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
 
SKR webbinarium 17 november: Värderingar som präglar demokrati och hållbarhet
Vilka värderingar präglar det svenska samhället och vad säger det om vår syn på demokrati, hållbarhet och ledarskap? SKR bjuder in till ett seminarium utifrån tre teman: Demokrati och Resiliens, Agenda 2030 och Leda och verka i offentlig sektor.

Läs mer på Mänskliga rättighetersbloggen

Anmäl dig här
 
SKR skrift: Medskapande omställningsarbete - Backcastingexpeditioner för Agenda 2030
Denna skrift ger konkreta beskrivningar av några metoder och arbetssätt som "backcasting", "kryssning och expedition", samt praktiska tips på hur man kan ta sig an arbetet med ett medskapande omställningsarbete.

Skriftens innehåll har tagits fram av professor John Holmberg på Chalmers i Göteborg och dennes doktorand Johan Holmén, på uppdrag av SKR.

Ladda ned skriften här
 
MUCF: MUCF-dagarna 2021
Varmt välkommen till MUCF-dagarna 2021 - mötesplatsen för dig som arbetar med eller tar beslut som rör unga eller civilsamhället. Under tre dagar erbjuder vi tre aktuella teman: Ungas fritid, Ett förändrat landskap för civilsamhället och Ungas samhällsengagemang.

Läs mer MUCF:s hemsida
 
SKR: Demokratiutmärkelse för skolklasser
SKR utlyser en andra omgång för en Demokratiutmärkelse för skolklasser. Högstadieskolor och gymnasier erbjuds att utarbeta förslag på hur demokratin kan stärkas och utvecklas för framtiden.

Elever i högstadieskolor och gymnasium kan lämna förslag på hur de tycker demokratin skulle kunna utvecklas i sin region eller i sin kommun. Förslagen kan vara smala och beröra specifika frågeställningar, eller breda och systemövergripande. Men fokus i förslagen ska särskilt vara på den nära demokratin i kommuner och regioner.

Läs mer på SKR:s hemsida
 
 
MUCF: Kunskapskonferensen 2021
Torsdagen den 28 oktober är det dags för årets Kunskapskonferens om det civila samhället. Ett årligt event där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Passa på att ta del av föreläsningar och samtal med forskare och praktiker från både det offentliga och civilsamhället. Allt under temat Civilsamhällets roll i den lokala platsens hållbara utveckling. Konferensen är ett samarrangemang mellan oss på MUCF, Ideell Arena, Vetenskapsrådet och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
  • Datum: 28 oktober 2021
  • Preliminär tid: 9-14.30
  • Plats: Där du vill, digitalt via zoom.
Konferensen är helt gratis.
Läs mer och anmäl dig här!
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se