Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mål 11-veckan, digital konferens
 
Under tre dagar kan du kunna ta del av ett antal sessioner utifrån olika perspektiv på mål 11 och dess delmål i Agenda 2030. Du kan även vara med på samtal, ta del av senaste forskningen och få exempel på hur kommuner och regioner har arbetat tillsammans med myndigheter och forskare. Mål 11 veckan arrangerades av medlemmarna i Rådet för hållbara städer tillsammans med rådets samarbetsparter.
I slutet av november kan du hålla utkik efter program och anmäla dig.
 
Nytt underlag för taxa vid tillsyn enligt Lag (2014:267) om energimätning i byggnader
 
Från den 1 juli 2021 gäller nya krav på individuell mätning och debitering (IMD) av värme och tappvarmvatten i flerbostadshus. SKR tillhandahåller underlag för konstruktion av taxa för byggnadsnämndens tillsyn enligt lagen om energimätning i byggnader.

Taxeunderlaget består av ett underlag för taxebestämmelser som kan användas för att ta fram kommunens egen taxa. Taxeunderlaget bygger på att en timavgift tas ut för tillsynen. Avgiften i det enskilda ärendet beräknas därmed genom att kommunens handläggningskostnad per timme multipliceras med det antal timmar handläggningstid som kommunen ägnat åt det specifika ärendet. För att ta fram en taxa enligt underlaget behöver därför också kommunens handläggningskostnad per timme beräknas. I det enskilda ärendet måste kommunen också kunna redovisa nedlagt antal handläggningstimmar.
 
Digitala detaljplaner - stöd för upphandling
 
En ny skrift är framtagen som stöd vid upphandling av digitala detaljplaner. Tanken med skriften är att ge ett stöd till kommuner vid upphandling av system och konsult för framtagande och tillgängliggörande av detaljplaner och detaljplaneinformation. Rekommendationerna i upphandlingsstödet bygger på de nya kraven i Boverkets föreskrift för detaljplan, Lantmäteriets nationella specifikation för detaljplan, samt på intervjuer kring omställning till digitala detaljplaner som genomförts med fyra kommuner.
Ta del av skriften gratis i vår webbutik
 
 
Exempelsamling på gång om byggskedet
 
Nu är arbetet igång med att se över SKRs exempelsamling för byggskedet. Under 2021 har exempelsamlingen för lov och förhandsbesked omarbetats och du kan redan nu kan du ta del av detta uppdaterade material på vår hemsida.
 
Tidplanen för möjligheternas byggregler uppdateras
 
Den nya regelmodellen för Boverkets bygg- och konstruktionsregler som var tänkt att träda i kraft i två block 2023 och 2024 får nu en uppdaterad tidplan. Samtliga nya föreskrifter beräknas träda i kraft den 1 juli 2024.
 
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se