IVO:s uppdrag behöver renodlas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
IVO:s uppdrag behöver renodlas
 
SKR vill att IVO ska vara en skarp tillsynsmyndighet. En som gör nytta för brukarna och som kommunerna känner tillit till. Det måste gå att förena. Det skriver Åsa Furén-Thulin chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Träffa SKR på Socialchefsdagarna 
 
På Socialchefsdagarna i Malmö 24–26 november lyfter vi frågor om digitalisering, nära vård, missbruk och beroende, insatser för våldsutövare, ekonomiskt bistånd och mycket mer. Delta på våra seminarier eller besök oss i monter 31. Vi bjuder på intressanta samtal, kunskapsmaterial och andra godsaker för framtiden.
På torsdagen ordnar vi två träffar under lunchpausen. Kom förbi! Du behöver inte föranmäla dig: 
Kunskapsstyrning
– vi vill veta vad du tycker

Möt styrgruppen för nationell kunskapsstyrning i socialtjänsten och tyck till om kommande satsningar. Vi bjuder på dessert. 
Tid: 25 nov 13–13.45
Lokal: E1, plan 1, Malmömässan
Förändringsledning och välfärdsteknik
Kompetenscenter välfärdsteknik visar SKR:s nya webbutbildning om förändringsledning vid införande av välfärdsteknik i äldreomsorgen. 
Tid: 25 nov 13.15–13.45
Lokal: K4, plan 2 Malmömässan  
 
Barn som upplever våld – stöd för socialtjänsten
 
Vad säger forskningen om barn som upplever våld? Viket stöd behöver barnen, och hur kan socialtjänsten bedöma omsorgsförmåga hos våldsutövande och våldsutsatta föräldrar? Nu finns en inspelad föreläsning med professor Maria Eriksson, en av författarna bakom SKR:s skrift om barn som upplever våld.
Barn och våld
 
Brukarundersökningar klara – webbinarier om nationella resultaten
 
Vill du veta mer om brukarundersökningarnas nationella resultat, följa upp genomförandet och byta erfarenheter? I januari 2022 bjuder SKR in till webbinarier om undersökningarna inom funktionshinderområdet, IFO och placerade barn och unga. Redan nu kan deltagande kommuner och verksamheter se sina resultat i Enkätfabrikens portal.
Anmäl dig till webbinarier om brukarundersökningar
 
Mer från SKR 
 
 
Öppet forum om Yrkesresan 
Välkommen till ett digitalt möte om Yrkesresan där du får information om det pågående arbetet och kan ställa frågor. Målgrupp är chefer, verksamhetsutvecklare och/eller andra funktioner med ansvar för Yrkesresan. Även kommuner som inte är anslutna är välkomna för mer information. Det finns fortfarande möjlighet att ansluta till Yrkesresan.
Yrkesresan: öppet forum 30 november
 
Lagkrav utan finansiering ger IFO stora utmaningar
Ett viktigt skäl varför IFO går med underskott är att staten inte kompenserar för ökade lagkrav. Regleringen av skyddat boende är ett exempel där staten struntar i finansieringsprincipen. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Lyssna på kommunerna när Arbetsförmedlingen reformeras
SKR välkomnar att regeringen ska underlätta för kommuner att utföra arbetsmarknadspolitiska insatser. Arbetsförmedlingen behöver säkra närvaron lokalt, och samverkan med kommuner och regioner är central. Det är några av medskicken i SKR:s yttrande om arbetsmarknadspolitiken.
Dialog behövs om fortsatt reformarbete
 
Välfärdsbrott ett växande problem i kommunerna
Tjänstepersoner utsätts kontinuerligt för otillåten påverkan visar en ny rapport från SKR.  För att komma till rätta med problemen behövs bättre verktyg och samordning.
– Kommuner vittnar om att välfärdsverksamheterna utsätts för brottslighet som riskerar att bli systemhotande, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Otillåten påverkan är allt vanligare
 
Samlade nyheter om vård och hälsa
Nu finns ett nytt nyhetsbrev om vård och hälsa från SKR. Brevet samlar nyheter och tips om kunskapsstöd, kurser och seminarier som rör hälsa och sjukvård – både i kommuner och regioner.
Prenumerera på nyhetsbrev om vård och hälsa
 
Kurser och konferenser 
 
 
1 december
IBIC – från implementering till samarbete
Samverkan är en nyckel för framgångsrikt arbete med IBIC. Hör kommuner berätta om sina erfarenheter, och ta del av resultaten från en färsk studie om implementering av IBIC. Socialstyrelsen berättar om termer och andra nyheter.
Webbsänd heldag om IBIC
 
3 december
Temadag om samsjuklighet
Personer i missbruk och beroende behöver ofta stöd av fler olika verksamheter. Hur ser läget ut inom området? Under dagen hör du Anders Printz berätta om förslagen i samsjuklighetsutredningen, brukarnas perspektiv på läget och verksamhetsexempel med koppling till utredningens förslag.
Temadag samsjuklighet
 
7 december
Jämställdhetsintegrering i socialtjänsten
Vad kan socialtjänsten göra för att främja jämställda levnadsvillkor för olika grupper av flickor, pojkar, kvinnor och män? SKR bjuder in till seminarium om jämställdhetsintegrering som strategi.
Tema jämställd socialtjänst
 
9 december
Efter pandemin – ny fas i arbetsmiljöarbetet?
Har kan verksamheten fånga upp medarbetare som behöver av stöd med anledning av coronapandemin? SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium om nästa steg i att stärka arbetsmiljöarbetet.
Efter pandemin
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Insatser mot normbrytande beteende och brott
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt kunskapsstöd för socialtjänsten om insatser för att motverka normbrytande beteende och återfall i brott. Stödet rör insatser till barn 6–11 år respektive 12–17 år.
Socialstyrelsens kunskapsstöd om normbrytande beteende
 
Nya stöd för arbetet mot våld och förtryck
Socialstyrelsen har tagit fram flera nya rapporter, verktyg och kunskaps- och bedömningsstöd för arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. 
Socialstyrelsens material om våld och förtyck
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00