SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Otydlig ansvarsfördelning hämmar utveckling i regionerna 
 
Den otydliga ansvarsfördelningen som råder mellan länsstyrelserna och regionerna hämmar utvecklingskraften i länen. Det gäller särskilt landsbygdsutveckling och bredbandsutbyggnad.
När regeringen inom kort beslutar om den nationella planen för EU:s Jordbruksfond har man möjlighet att skapa förutsättningar för en mer sammanhållen utvecklingspolitik som främjar en hållbar utveckling i hela landet.
SKR anser att en sammanhållen utvecklingspolitik kan skapas genom att EU:s Jordbruksfond fokuseras till insatser för ett hållbart lantbruk, samtidigt som den nationella landsbygdspolitiken tar hand om insatser för den bredare landsbygdsutvecklingen.

Skrivelse - otydlig ansvarsfördelning
 
 
 
 
 
Omställning pågår 
 
Förändringen mot ett hållbart samhälle har börjat. Sveriges regioner har satt målen och omställningen är igång: cirkulär produktion och konsumtion, nya transporter, förändrad energiförsörjning. Pandemin är också på väg att omstöpa många av våra arbetsplatser. Men vi är inte framme. Omställningen kräver mer av oss och våra organisationer, den ställer nya frågor: Hur ser en omställd region ut? Vad måste vi lämna bakom oss? Och hur kan vi öka regionernas förändringskapacitet? Välkommen till en kollegial mötesplats och möjlighet till både erfarenhetsutbyte och lärande. 
Reglabs årskonferens 2022
 
 
I korthet 
 
Arbetsförmedlingens reformering
Behov av dialog, tydligare styrning av Arbetsförmedlingen och säkrad lokal närvaro. Det är några av medskicken i SKR:s yttrande om arbetsmarknadspolitiken med anlending av regeringens skrivelse (DS 2021:27).
Olika syn på lokal närvaro

Framgångsrik samhällsutveckling genom ökad samverkan och fler affärer med sociala företag  
Samverkan och affärer med sociala företag kan visa vägen till nya möjligheter, innovativa arbetsformer och lösningar. För att komma vidare i arbetet då det både är en relativt ny och delvis komplex fråga som ställer krav på likväl intern som extern samverkan samtidigt som det ofta saknas både kunskap och kompetens på området. Välkommen på en seminarieserie i fyra delar om samverkan och affärer med sociala företag.
Seminarietillfällen 30 mars, 18 maj, 20 sep och 22 nov

Rådets slutsatser om EU:s nya skogsstrageti för 2030
Ministerrådet slutsatserna innehåller en rad synpunkter på EU-kommissionens förhållningssätt till skogliga frågor och skogssektorn i strategin. Det nationella självbestämmandet i skogliga frågor betonas. 
EU:s skogsstrategi 2030
 
 
Kommande evenemang
 
 
Lärdagar i kölvannet av coronapandemin - inom kultur och fritid
Två dagar med fokus på lärande och strategiska ledarskapsfrågor med anledning av coronapandemin. SKR:s ordförande Anders Knape inleder lärdagarna och SKR presenterar sitt arbete med lärdomar från pandemin inom kultur och fritidsområdet.
Dagarna kommer också innehålla studiosända samtal och möjlighet till diskussion och erfarenhetsutbyte med andra deltagare/medverkande. Dessutom möjligt att ta del av specialproducerade podd-avsnitt om innovativa arbetssätt, samverkan över gränser samt krisberedskap.
När 14 - 15 december 2021
Var Online
Hur Lärdagar SKR kultur och fritid
 
Mötesplats social hållbarhet
Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är alltmer nödvändigt för att möta välfärdsutmaningarna och minska kostnaderna. Hur kan ekonomi och ett effektivt resursutnyttjande bli ett självklart perspektiv på arbetet med social hållbarhet och folkhälsa? 
När  1 februari
Var Online
Hur Ekonomi och effektivitet som drivkraft för främjande och förebyggande arbete
 
Tillsammans minskar vi risken att barn och unga begår brott
Att förhindra att barn och unga begår brott är ett prioriterat område. SKR, Polisen och Allmännyttan kraftsamlar i ett partnerskap med sex kommuner i arbetet med barn och unga som begår brott eller riskerar att begå brott. Seminarium med syftet är att stödja kommuner i arbetet för att utveckla det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet med barn och unga som begår eller riskerar att begå brott.
När 15 december
Var  Online
Hur  Värdegrund och attityder
 
 
Lite blandade tips
 
 
Besöksnäringen i pandemins spår
Besöksnäringen har upplevt sin värsta kris sedan andra världskriget. Under covid-19 pandemin har den svenska besöksnäringen tappat 25 procent av sina arbetstillfällen. Bakom siffrorna finns människor, företag och en besöksnäring i kris. I Tillväxtanalys rapport ger besöksnäringens representanter sin syn på hur pandemin har påverkat näringen.
Hur har pandemin påverkat besöksnäringen?!
 
Snabbt till arbete efter avslutade högskolestudier
Tre av fyra som avslutade högskolestuiderna 2017/18 hade matchande arbete efter tre månader. Ny undersökning och rapport från SCB.
Inträdet på arbetsmarknaden efter högskolan
 
Vilka är lokalpolitiker i ditt län? 
I SKR:s rapportserie Poliltiker per län 2020 finns rapporter för varje län. Rapporterna har tittat på vad som är utmärkande för de lokala politikerna i respektive län. Vilka är politikerna? Vilka är det som lägger en stor del av sin tid på att ta ansvar för allas vardag, att prioritera och att fatta beslut som påverkar och skapar förutsättningar för dem som bor och arbetar i länet. Senast publicerade är Kalmar län och Jönköpings län. 
Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?
 
Kompetensförsörjning och enklare vägar till jobb
Vad kan vi lära av de regeringsuppdrag som haft det gemensamma och övergripande syftet att utveckla metoder och modeller för enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning? Läs utvärderingen:
Näringslivets kompetensförsörjning och enklare vägar till jobb
 
 
 
Michaela har ordet
 
 
2021 närmar sig sitt slut - vad väntar runt hörnet?
 
Ett händelserikt år närmar sig slutet och vi antar att nästa år också innebär intensivt arbete men vi hoppas att vi då kan mötas i större utsträckning. 
Många frågor väntar på att hanteras - klimatförändringar och omställning står högt på agendan tillsammans med ett flertal strategier och planer där våra medlemmars perspektiv och inspel är mycket viktiga.
I början av 2022 drar även Bredbandsforums projekt Regionala bredbandslyftet igång, en möjlighet till kraftsamling kring bredbandsutbyggnad i länen. Intresseanmälan sker via de regionala bredbandskoorinatorerna.
Men innan vi hörs igen på det nya året hoppas jag att alla har möjlighet till någon form av vila och återhämtning. På återhörande 2022!
// Michaela Stenman, sektionschef SKR
 
God Jul och Gott Nytt År
önskar vi er alla läsare!



Redaktör

Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22

Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Julkort 1