Nyhetsbrev nr.15 år 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog!
 
God Jul och Gott Nytt År!
I årets sista nyhetsbrev lyfter vi fram vårt erbjudande om fyra MasterClasser under våren 2022. I MaterClasser varvas teori med praktiska moment och övningar. Årets första MasterClass den 25 januari  har fokus på - Medborgardialog – trygghet en komplex fråga, se mer info nedan.

För dig som gillar att lyssna på vår podcast Demokratiresan finns många nya avsnitt, dels de inom vår ordinarie publicering men även fyra tema avsnitt med koppling till Mänskliga rättigheter, dessa släpptes i samband med MR-dagarna i december. Som en extra julklapp släpper vi med start den 16 december ytterligare fyra avsnitt med tema digitalisering.

Ta gärna chansen att se repriserna av OIPD:s webbsända seminarer, ett snabbt sätt att omvärldsbevaka, se mer info nedan.

Vi återkommer med vårt nyhetsbrev i början på 2022 . 

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Malin Svanberg, Nils Munthe, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Vi  bjuder in till fyra MasterClasser inom medborgardialog under våren 2022. 

Först ut är: Medborgardialog – trygghet en komplex fråga
Datum: 25 januari
Tid: 09:30 - 15:00 
Digitalt via ZOOM
Avgift: 2 500 kronor exklusive moms per deltagare, rabatterat paketpris för de som anmäler sig till alla fyra MasterClasser under våren 2022 är
8 000 kronor exklusive moms.
Anmäl dig här
Varje Masterclass omfattar teori och praktiska exempel samt övningar att omsätta i arbete på hemmaplan i den egna organisationen. Vi lyfter goda exempel, varje utbildningstillfälle är separat och berör ett avgränsat område. Utbildningen utgår från att deltagarna har grundläggande kunskap om medborgardialog. 
 
Kommande MasterClasser våren 2022
22 februari - Medskapande omställningsarbete, Agenda 2030
22 mars - Medborgarbudget en process i flera steg
24 maj - Medborgardialog i komplexa frågor
 
 
SKR: Demokratiresan en podcast - Avsnitt 52 Demokratisk granskning av kommunala bolag
Lekmannarevision finns för att skapa legitimitet och förtroende för den växande del av den kommunala sektorn som bedrivs i aktiebolag. En väl fungerande lekmannarevision är en viktig del i den kommunala självstyrelsen, i den lokala demokratin. Hur fungerar lekmannarevisionen i praktiken och hur kan den stärkas? Detta diskuterar vi med SKR:s experter på kommunal revision, Anna Eklöf och Lotta Ricklander.
Medverkande: Anna Eklöf och Lotta Ricklander, SKR
Programledare: Malin Svanberg, SKR
Tid: 19:56
Länk till podcast avnsitt 51

Avsnitt 57 Medborgarbudget i Göteborg
I detta avsnitt uppmärksammar vi ett omfattande samverkans arbete i stadsdelen Lundby i Göteborg. Vi får höra mer om ett övergripande arbete ”Skola som arena” där många aktörer har samverkat för att stärka området ur ett demokratiskt perspektiv. Här har medborgarbudgeten ”Din idé” särskilt uppmärksammats med ett hedersomnämnande internationell av OIPD som årligen utser ”Best practice in participation”.
Medverkande: Victoria Trygg, utvecklingsledare demokrati, och Klara Andersson, processledare barn och unga samverkan Göteborgs Stad
Programledare: Nils Munthe
Tid: 28:35
 
SKR: Demokratiresan en podcast - Tema MR
I anslutnng till MR dagarna under vecka 49 har vi släppt fyra tema avnsitt.
Avsnitt 53 Rätt att rösta! 
 
OIPD - internationella seminarier
IOPD - The International Observatory on Participatory Democracy bjöd in till tre digitala seminarier i månadsktftet november - december. 
Här finns möjlighet att ta del av dem i efterhand. 

Sem 1 - Citizen participation in Ecological Transformation
Mer information om innehållet och länk till repris

Sem 2 - Revisting local democracy
Mer information om innehållet och länk till repris

Sem 3 - Municipalism, social movements and feminist approaches
Mer information om innehållet och länk till repris
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
 
PortugalParticipatory Budgeting World Atlas 2020/21
Designed in a pre-pandemic context, the second Atlas has been rethought in terms of content and production schedule.  The World Atlas of Participatory Budgeting is the main analysis reference for these processes on a global scale. The work carried out by over a hundred authors, from all continents, enabled the most extensive and complete mapping of these initiatives, produced new knowledge, and calls on the international community to debate them. The pages that make up this publication are an invitation to take a journey through the world of participatory budgeting, with the certainty that there will be no lack of interesting reasons and surprising news.
 
Vetlanda: Det här ska landsbygdspengarna gå till 
En aktivitetspark, en utescen och ett utegym, det är några av de projekt som kan bli av med hjälp av pengar som avsatts till landsbygdsinvesteringar. Genom röstning fick alla invånare i kommunen vara med och påverka hur pengarna skulle fördelas.

Läs mer på Vetlandas hemsida
 
Danmark: Århus kommune - Hoeringer
Her har du mulighed for at gøre opmærksom på dine synspunkter om en konkret høringssag. En høring kan være ændringer i vores serviceydelser til fx børn, ældre eller det kan være i relation til dit lokalområde.

Länk till Aarhus hemsida för mer information
 
MUCF: Ny rapport - Fokus 21 - Vilja att förändra
Fokus 21 är en del i uppföljningen av den svenska ungdomspolitiken och bygger på tre stora enkätundersökningar från 2004-2021, samt intervjuer med unga. Den innehåller även en analys av medlemmarna i de åtta riksdagspartiernas ungdomsförbund. Det är första gången en sådan analys görs.

Länk till MUCF för mer information och nedladdning av rapporten
 
SKR: Demokratiutmärkelse för skolklasser
SKR utlyser en andra omgång för en Demokratiutmärkelse för skolklasser. Högstadieskolor och gymnasier erbjuds att utarbeta förslag på hur demokratin kan stärkas och utvecklas för framtiden.

Elever i högstadieskolor och gymnasium kan lämna förslag på hur de tycker demokratin skulle kunna utvecklas i sin region eller i sin kommun. Förslagen kan vara smala och beröra specifika frågeställningar, eller breda och systemövergripande. Men fokus i förslagen ska särskilt vara på den nära demokratin i kommuner och regioner.

Läs mer på SKR:s hemsida
 
 
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se