Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avfall
 
 
Förslag på utökat tillsynsansvar för småbåtshamnar
Infrastrukturdepartementet har skickat ut en promemoria på remiss – Mottagningsanordningar i hamn för avfall från fartyg. Det föreslås att den plan för mottagning och hantering av avfall från fartyg som hamnar är skyldiga att ha även ska vara godkänd. Förslaget innebär att kommunerna ska utöva tillsyn över att fritidsbåtshamnarna följer bestämmelserna om mottagningsanordningar. Eftersom tillsynen i princip innebär en kontroll av att hamnen genomför sin avfallshanteringsplan korrekt, ska även själva planen godkännas av kommunen. På så sätt kan det också säkerställas att planens innehåll är förenligt med gällande avfallsreglering i övrigt, vilket kommunen ansvarar för. De hamnar som omfattas av regleringen omfattas redan av miljöbalkens krav på hantering av avfall, som kommunen utövar tillsyn över. Kommunen får meddela avgifter för tillsynen, för godkännande av avfallshanteringsplaner och för övrig ärendehantering. Vid överträdelser ska sanktionsavgift påföras. Lag- och förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2022.
Remissvaren ska ha kommit in till Infrastrukturdepartementet senast den 22 mars 2022.
 
Mark- och miljööverdomstolen ger TippTapp rätt
TippTapp får fortsätta erbjuda stockholmarna sina tjänster att förmedla borttransport av avfall. TippTapp AB erbjuder via en app förmedling av transporter av bland annat avfall från privatpersoner. Tjänsten går ut på förmedla kontakt mellan en användare som vill få avfall hämtat och en användare som hämtar och lämnar avfallet för återvinning mot ersättning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm stad förbjöd TippTapp att förmedla transport av hushållsavfall inom kommunen till någon annan än de entreprenörer som staden upphandlat. I december föll slutlig dom i Mark- och miljööverdomstolen (Mål: M 6891-20). Domstolen drar slutsatsen att lagstiftningen och  Stockholms kommunala avfallsföreskrifter inte hindrar privatpersoner att via en hämttjänst anlita en annan för transporten av grovavfall till återvinningscentralen, eftersom kommunens föreskrifter ger enskilda hushåll rätt att köra det dit. Domen går inte att överklaga. 
 
Energi och klimat
 
 
Omprövningen av vattenkraften - påverkan på kommunen
Under 2022 påbörjas en genomgripande omprövning av svensk vattenkraft enligt en nationell plan som har antagits av regeringen. Prövningarna och de ändringar och utrivningar av vattenkraften som kan bli en följd av omprövningarna kommer att påverka kommunerna på flera olika sätt. Det kan exempelvis handla om påverkan på dricksvattentäkter i berörda dammar, samhällen, bebyggelse, broar och vägar som byggts upp kring viss vattenreglering samt kulturmiljöer och besöksnäring. Kommunen kan också själv vara verksamhetsutövare genom kommunalt energibolag. Det är viktigt att ha vetskap om regelverket och uppmärksamma de frågor som kan bli aktuella i den enskilda kommunen i så god tid som möjligt, genom kontakt med vattenkraftsägare. Inför prövningarna ska samverkan ske, med bl.a. kommunerna och Havs- och vattenmyndigheten har Länsstyrelserna tagit fram en vägledning för samverkan och de håller även i samverkansprocessen. Vad gäller de kommande prövningarna finns information hos Domstolsverket.

Energiforsk har två rapporter Natura 2000 vid omprövning av vattenkraft och Regelverket för undantaget mindre stränga krav inom vattenförvaltningen. Den 3 februari hålls ett webbinarium baserat på de två rapporternas resultat.
 
Direktivet om byggnaders energiprestanda – remiss från RK till 9 februari
Kommissionen presenterade 15 december förslag till reviderat direktiv om byggnaders energiprestanda. Nyckelkomponenter omfattar nya obligatoriska minimistandarder, definitioner och mål för energiprestanda, nollenergibyggnader, renovering, djuprenovering, renoveringspass, energideklarationer, inspektioner, laddinfrastruktur etc. Förslagen är mycket detaljstyrande och riskerar medföra höga kostnader för renovering och nybyggnation för både kommuner och regioner och fastighetsägare i allmänhet. Innebörden och tolkning av flera viktiga begrepp och nivåer är dock oklar och förutsätts läggas fast av Kommissionen genom delegerade akter, vilket ger begränsad påverkansmöjlighet för medlemsstater och andra aktörer.
 
EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter
Den delegerade akten för klimatmålen i EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter trädde i kraft i december 2021. En akt för rapporteringskrav publicerades för att tillämpas med start från januari 2022.
Kommissionen har den 1 januari föreslagit en kontroversiell kompletterande akt om naturgas och kärnkraft som hållbara aktiviteter. Medlemsstaterna har möjlighet att reagera före 21 Januari.

I februari 2022 väntas EU:s Plattform för hållbara finanser publicera sina rekommendationer till granskningskriterier för EU:s fyra övriga miljömål. Kommissionen tar därefter fram ett utkast på delegerad akt.

Plattformen ska i februari även publicera en rapport med beskrivning av de bestämmelser som skulle krävas för att utvidga taxonomin till ytterligare kategorier av verksamheter, bl.a. miljöskadliga verksamheter. Plattformen ska också publicera en rapport om bestämmelser för att utvidga taxonomin till sociala mål. Kommissionen tar sedan fram sina rapporter på samma teman.
 
Föreskrifter om energimätning i byggnader - Boverksremiss till 1 mars
Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om energimätning i byggnader, BFS 2022:xx, med konsekvensutredningförslag till föreskrifter och allmänna råd om energimätning i byggnader är på remiss till 1 mars 2022. Förslaget gäller krav och kriterier för individuell mätning och debitering av värme och tappvarmvatten samt kriterier för undantag, kostnadsfördelning och faktureringsinformation. Kraven för värme föreslås fortsatt ställas i relation till äldre regelverk (BBR 25), vilket innebär betydligt tuffare krav för byggnader med fjärrvärme än värmepumpar, något SKR tidigare invänt mot.
 
Resultat från Värmemarknad Sverige
Flera nya resultat-PM och resultatblad finns från samverkansprojektet på www.varmemarknad.se
  • Energieffektivisering med effekt – prismodellens betydelse
  • Kartläggning av kylamarknaden – förutsättningar för framtidens behov
  • Sänkta framledningstemperaturer i fjärrvärmenät
  • Perspektiv på framtidens värmemarknad
  • Plast i avfall
 
Fem svenska kommuner på A-lista för klimatet efter COP 26
Lund, Stockholm, Växjö, Linköping och Västervik är med bland 95 städer på 2021 Cities “A” List, bland städer som är ledande kring klimat och transparens. Totalt är det närmare 1000 städer som rapporterat internationellt genom CDP-ICLEI. CDP, Climate Disclosure Project, har redovisning som ett första steg, men även vetenskapsbaserade mål, handlingsplan, åtgärder och samarbete med näringslivet inom både minskad klimatpåverkan och klimatanpassning.
 
EU-arbete
 
 
Vill du bli expert i EU-kommissionens Missions till Horisont Europa? – Anmäl intresse för vatten, jord, klimat, klimatanpassning
Välkommen att anmäla ditt intresse att delta i utvecklingen av EU:s miljöarbete som expert i riggande och implementering av EU-kommissionens ”Missions” anknutna till Horisont Europa. De aktuella uppdragen är klimatanpassning, cancer, restaurering av hav och vatten till 2030, 100 klimatneutrala och smarta städer 2030 och ”A soil deal for Europe”. 15 experter per uppdrag ska främja arbetet genom råd och spridning. Anmäl ditt intresse senast 2 februari kl 17.00!
Call for experts, Call for applications, inlämning via EUSurvey.
 
Hållbarhet
 
 
Glokala Sverige
Vi välkomnar 20 nya kommuner och regioner i Glokala Sverige. Glokala Sverige är ett kommunikations- och informationsprojekt för Agenda 2030 mellan SKR, Svenska FN- förbundet och ICLD, med stöd av Sida. Nu är över 200 kommuner och regioner med i projektet.
 
Livsmedel
 
 
Livsmedelsrevisioner av kommuner
Länsstyrelserna har beslutat att inte utföra revisioner av den kommunala livsmedelskontrollen under 2022. Länsstyrelserna har tidigare reviderat kommunerna utan formellt bemyndigande och finansiering. Länsstyrelserna har lyft frågorna till Regeringskansliet och Näringsdepartementet om formellt bemyndigande och finansiering via anslag. Länsstyrelserna har för avsikt att återuppta revisionerna under 2023 under förutsättning att frågorna är utredda.

Även SKR har lyft frågan till Näringsdepartementet. SKR delar länsstyrelsernas bedömning över behovet av ett formellt uppdrag med bemyndigande. SKR har framfört att finansiering av kontrollen bör ske anslagsfinansierat och inte debiteras kommunerna. SKR anser att det är viktigt att myndigheter och kommuner tillsammans deltar i ett samordnat revisionssystem för att främja ett samlat lärande.
 
Radon
 
 
Ny metodbeskrivning för radonmätning
Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram en ny förbättrad metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser. Ändringar i metodbeskrivningen påverkar främst hur mätning av radon ska utföras i förskolor och skolor. Den ändrade mätmetodiken kan tillämpas omgående men senast från årsskiftet. Den nya metodbeskrivningen för arbetsplatser omfattar även en förändring i hur många radonmätare som ska användas. Detta påverkar inte mätning i skolor och förskolor där istället kompletterande vägledning till metodbeskrivning för radonmätningar i skolor och förskolor ska användas för urvalet av rum för mätning.

Mer information om radon finns på SSM:s hemsida och i handboken Radon - Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde, vilken riktar sig till miljökontoren eller den del av kommunen som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsfrågor
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Ny delegationsordning för miljönämndernas verksamhet
SKR har tagit fram ett uppdaterat underlag för delegationsordning för miljönämndernas verksamhet. Det innehåller ett flertal uppdateringar i förhållande till tidigare underlag. Vi håller ett extrainsatt webbinarie i vår kanal Tillsyn & Taxor den 28 januari.
Mer information och länk till underlaget
 
Konferenser och seminarier
 
 
SKR - Webbmöte Tillsyn och taxor 20 januari och 28 januari
Varmt välkommen till webbmöte för Tillsyn och taxor torsdagen den 20 januari samt fredagen den 28 januari kl. 09:00-10:00.
  • Den 20 januari välkomnar vi ämnesråd Susanne Carlsson vid miljödepartementet för att diskutera lagrådsremissen om marknadskontroll. Viktiga frågor är vilket uppdrag kommunerna ska ha inom marknadskontrollen och hur den ska finansieras.
  • Den 28 januari genomförs ett extrainsatt möte där SKR:s förbundsjurist Anna Marcusson presenterar ett nytt underlag för delegationsordning inom miljönämndens område. Passa på att ställa dina frågor och ge kommentarer på underlaget.
Mer information och möteslänk
 
Finansiering av hållbara städer: vilken roll spelar privat kapital? 26 januari
Stockholm Environment Institute (SEI) kommer med bl a och Handelshögskolan i Stockholm den 26 januari att presentera en ny rapport om det privata kapitalets roll av finansiering av hållbar städer i Sverige. Eventet äger rum onsdagen 26 januari kl. 12.15-13.30 och är digitalt.
Mer information och anmälan
 
Digital konferens: Mål 11-veckan 2022! 25-27 januari
Var med den 25–27 januari för att stärka kopplingen mellan forskning och praktik och skapa omställningskraft i kommunerna för hållbara städer och samhällen! Digital konferens.
Mer information och anmälan
 
Presidiedagar 2022
Med anledning av rådande samhällssituation kommer vårens planerade presidiedagar inte att kunna genomföras på plats. SKR ser över möjligheterna att anordna dagarna längre fram på året. Mer information kommer löpande.
 
Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
 
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se