Välkomna besked i ett pressat läge
 
Smittspridningen och personalfrånvaron under vårterminens första veckor har eskalerat till nivåer som få kunde ana. Läget i landets förskolor, skolor och vuxenutbildning är mer ansträngt än någonsin under pandemin. Förra veckans besked från Folkhälsomyndigheten om ändrade riktlinjer för hemkarantän och Skolverkets information om flexiblare möjligheter till fjärr- och distansundervisning är därför välkomna. Monica Sonde skriver i sin blogg om situationen och om betydelsen av den nära dialog vi har med medlemmar från hela landet i detta läge.
 
Vill du ta del av Monica Sondes tankar, resonemang och analys om aktuella frågor som rör förskola, skola och vuxenutbildning? Bli prenumerant på skolbloggen! 
 
 
Inbjudan till informationsmöte för skolchefer
 
Den 18 februari, kl. 08.30 - 09.15, är det dags för SKR:s webbsända informationsmöte för kommunala skolchefer/förvaltningschefer för utbildning. Varmt välkommen att börja dagen med oss!
 
 
Nuläge och utmaningar i elevhälsan 2021
 
I december publicerades rapporten Nuläge och utmaningar i elevhälsan 2021. Den bygger på en enkätundersökning till samtliga kommuner om grundskolans elevhälsa. Undersökningen har fokus på personalförsörjning, kvalitet och utmaningar. Den har tidigare genomförts 2015 och 2018, vilket gör det möjligt att jämföra resultaten mellan dessa år.
 
 
Inbjudan att delta i SKR:s förskollärarenkät 2022
 
SKR har skickat ut en inbjudan till landets alla kommuner att delta i en förskollärarenkät om hur förskollärare i kommunala förskolor uppfattar förskolans organisation, processer och arbetssätt. Enkäten kommer utgöra underlag till Öppna jämförelser förskola 2022. Sista svarsdatum att anmäla intresse att delta i enkäten är den 15 februari. Välkommen med er intresseanmälan! För frågor om innehållet kontakta daniel.berr@skr.se
 
Vuxenutbildning på modersmål – reguljär vårdutbildning med stöd av modersmål
 
I västra Östergötland testas en metod att genom stöd av flerspråkiga vårdlärare kombinera reguljär yrkesutbildning med språkstudier. Projektet utgår ifrån den reguljära vård- och omsorgsutbildningen och arabiska som språkgrupp.
 
Vägvisaren – sömlös övergång mellan språkintroduktion och SFI i Lidköping
 
Genom en strukturerad samverkan mellan språkintroduktion på gymnasieskolan och vuxenutbildningen har Lidköpings kommun förbättrat arbetet med övergångar för nyanlända elever.
 
 
Lämna synpunkter på beställarstöd för it-tjänster i skolan
 
Nu tar SKR och Adda fram ett beställarstöd för digitalisering i skolan. För att det ska bli riktigt bra behövs din hjälp. Utveckla det nuvarande förslaget genom att svara på vår enkät senast den 31 mars.
 
 
Kunskapsöversikt: Språkutvecklande förskola
 
Ifous forskningsinstitut har med finansiellt stöd från några av Sveriges kommuner och Pysslingen förskolor tagit fram en kunskapsöversikt om språkutvecklande arbete i förskolan. Polly Björk-Willén, docent i pedagogiskt arbete och biträdande professor emerita vid Linköpings universitet, har genomfört kunskapsöversikten.
 
 
Aktuella webbsändningar 
 
 
Våldsförebyggande arbete i skolan – hur fungerar MVP?
Vilken påverkan har den våldsförebyggande metoden MVP (Mentors in Violence Prevention) och vad krävs för att skolan ska kunna genomföra den på bästa sätt? Nu kan du se en föreläsning med professor Lucas Gottzén, en av forskarna som utvärderat metoden på uppdrag av SKR.
Forskarföreläsning om MVP i skolan
Barn 0-5 år som växer upp i utsatta områden – vad kan vi göra för att främja en bra start i livet? 9 februari
Kostnadsfri webbsändning med fokus på hur vi genom riktade främjande och förebyggande insatser kan stärka samhällets stöd till små barn som växer upp i utsatta områden.
Sociala investeringar som en väg till stärkt samverkan 18 februari
I Region Gävleborg används sociala investeringsmedel för att uppmuntra att nya arbetssätt utvecklas i samverkan. Ett av dessa, Läs på recept, har i syfte att stärka språket hos barn med sen tal- och språkutveckling.
Läs på recept - En social investering i Gävleborgs län
 
Mer information med anledning av Covid -19
 
 
Kommunens ansvar för förskola/skola
SKR får många frågor från medlemmar om konsekvenser av olika beslut och hur de ska hanteras av huvudmännen. Här samlar vi löpande information som rör huvudmannens roll och ansvar för förskola och skola med anledning av Covid -19. 
 
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar 
SKR har sammanställt information om de regelverk som gäller ur ett arbetsgivarperspektiv med anledning av Covid-19. 
 
 
Information från myndigheterna
Skolverket och Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande sin information till skolor och förskolor om Covid -19. 
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark

Ansvarig utgivare:
Maria Caryll
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00